Romin vezist, ki obožuje Kakaja

Skavt: Nicolo Zaniolo

Prišel je skozi stranska vrata, a v nekaj mesecih prejel vabilo v reprezentanco in v članskem moštvu debitiral proti Realu v Madridu. Nicolo Zaniolo je vsej prej kot običajen italijanski talent.

Tine Zupan
7. december 2018, 4:20

Foto: Getty Images

Ime in priimek: Nicolo Zaniolo
Klub: Roma
Položaj: vezist
 
Rojstni datum: 2. julij 1999
Kraj in država porekla: Massa, Italija
Državljanstvo: italijansko
 
Višina: 189 cm
Teža: 79 kg
Močnejša noga: leva

Ko je Roma poleti Interju prodala Radjo Nainggolana, ki se je v večnem mestu zasidral v navijaška srca, so bili Romanisti razočarani. Še bolj, ker je klub dobil "le" 24 milijonov evrov odškodnine, odsluženega Davideja Santona in neznanega mladeniča po imenu Nicolo Zaniolo.
 
Romina navijaška armada se je spraševala, če se je športnemu direktorju Monchiju zmešalo. A Španec je dobro vedel kaj počne.
 
Nekaj mesecev kasneje se namreč zdi, da je prav z Zaniolom Roma postala velika zmagovalka tega poletnega posla.
 
Začetki in razvoj
Zaniolo je članski nogomet igral še preden je prišel v Inter. Rojen je namreč v Toskani in je odraščal v mladinski šoli Fiorentine, kjer pa so ga leta 2016 želeli nekam poslati na posojo, a se je s klubom raje razšel in sam izbiral svojo naslednjo destinacijo. Odšel je v Virtus Entello, majhen klub iz bližine Genove, ki pregovorno dobro dela z mladimi nogometaši.
 
Pri Entelli je tako star vsega 17-let debitiral v Serie B, kjer je v sezoni 2016/17 zbral sedem nastopov. To je sprožilo zanimanje Interja, kamor je lani poleti Zaniolo prestopil v zameno za slaba dva milijona evrov.
 
V Milanu je postal zvezda Primavere. Za mladinsko ekipo je zabil 13 golov ter dodal osem asistenc, obenem pa postal pomemben igralec italijanske reprezentance do 19 let. Z izbrano vrsto te kategorije je letos uspešno igral na evropskem prvenstvu U19. Azzurri so prišli do finala in tam tesno izgubili spektakularno tekmo s 4:3 po podaljških.
 
Še preden je odigral prvo uradno tekmo za Romo, je že dobil prvo vabilo v italijansko člansko reprezentanco. V Ligi narodov sicer ni dočakal nastopa, a je že klic selektorja Roberta Mancinija veliko povedal o izjemnem potencialu mladega vezista.

 
"Zaniolo me je navdušil na Euru U19," je svojo odločitev obrazložil Mancini. "Ima vse potrebne kvalitete, poleg tega pa je še levičar. Padel mi je v oko in želel sem ga videti v živo."
 
Zaniolo je potem debi v Romini majici dočakal na največjem odru na enem izmed najznamenitejših svetovnih stadionov. Njegova ekipa je proti Realu v Madridu sicer izgubila, a Zaniolo je z velikimi koraki stopil na evropsko nogometno sceno. Sledilo je še več minut v italijanskem prvenstvu, začel je tudi zadnjo tekmo proti svojemu bivšemu klubu Interju.
 
Slog igre
Njegove fizične karakteristike so bile od nekdaj izjemne. Zato se je brez težav lahko prelevil v članskega igralca. Zdelo se je, da bo sicer moral čakati na pravo priložnost, a sta mu pot v prvo ekipo odprli poškodbi Javierja Pastoreja in Lorenza Pellegrinija. Tako je Zaniolo v sistemu 4-2-3-1 trenerja Eusebia Di Francesca zaigral na položaju trequartiste.
 
Zaniolo je na največjem nivoju za zdaj pokazal svoje sposobnosti. Dobro bere igro, predvideva, ima odlično zadnjo podajo, njegovo tehnično znanje pa nikoli ni bilo sporno. Igra tako zrelo, da besed hvale ni zadrževal niti veliki Francesco Totti: "Zaniolo je eksploziven in igra z neverjetno lahkotnostjo. Če bo tako nadaljeval, bo postal odličen igralec. A ne povejte mu tega, saj bom jaz kriv, če ne bo tako," je v šali dejal rimski nogometni cezar.
 
Njegov nekdanji trener pri Interju Stefano Vechi je prepričan, da je naravni položaj Zaniola globlje v zvezni vrsti. Da je Zaniolo t.i. mezzala. Spominja pa ga na dva velika angleška igralca bližnje preteklosti. "Ni bil vedno sposoben iz sebe izvleči svojega celotnega potenciala. Če mu bo to uspelo, bo fenomenalen igralec. Bravo za Di Francesca, ki mu je ponudil priložnost. Po mojem mnenju bo postal igralec podoben Gerradu in Lampardu, torej bo igral dlje od nasprotnikovih vrat, a bo vselej nevaren za gol. Je kreator, ki lahko veliko teče," je prepričan njegov nekdanji učitelj.
 
Zaniolo ima svoje ideale jasno izražene od otroštva. Njegov vzornik je bil nekdanji zvezdnik Milana Kaka. "Imel je spremembo hitrosti, s katero je vedno pustil za seboj tudi tri nasprotnike obenem. Bil je nadnaravno močan fizično in tehnično. Tisti gol na Old Traffordu zame predstavlja vse, kar je Kaka," pravi Romin vezist, ki prav zaradi velikega Brazilca na hrbtu nosi številko 22.
 
Za Zaniola je najbolj pomembno, da se zaveda svojih slabosti in prednosti. "Fizično sem zelo močan, brez tega pa danes ne moreš igrati na najvišjem nivoju. Šibkih in majhnih nogometašev v Ligi prvakov skoraj več ni. Tisti, ki so, pa so izjemni igralci. Fizika je danes najpomembnejša v nogometu. Poleg tega pa moraš biti enako dober v napadalnih in obrambnih vlogah," je prepričan.
 
Napovedi za prihodnost
Pri Romi bodo morali biti z Zaniolom potrpežljivi. Za zdaj je ujel lepo število minut v prvem moštvu, a prišla bodo tudi obdobja, ko mu ne bo šlo. Takrat bo pomemben njegov značaj.
 
Dobra kariera mladinskega nogometaša še ne prinaša nikakršne garancije za uspešno profesionalno pot. Ena izmed zadnjih italijanskih študij na to temo je postregla s podatkom, da le 12% igralcev Primavere kasneje nogomet igra poklicno.
 
"V članskem nogometu je vsega manj," ugotavlja Zaniolo. "Manj je prostora in časa. Vnaprej moraš razmišljati o naslednji akciji, poleg tega so dvoboji povsem drugačni. Preskok je res velik."
 
A s pravo glavo na ramenih je vse mogoče. Mlademu vezistu pomagajo tudi nasveti oleta Igorja, ki je bil prav tako profesionalni nogometaš. "Pravi mi, da sem šele na začetku in da naj ne postanem domišljav. Kakor hitro si se dvignil, tako hitro lahko spet padeš."