Novi Nemanja Vidić

Skavt: Nikola Milenković

Novi Nemanja Vidić, ki ga je v živo spremljal Jose Mourinho in je Fiorentina zanj zavrnila 40 milijonov evrov. Nikola Milenković danes velja za enega najbolj nadarjenih evropskih branilcev.

Tine Zupan
4. januar 2019, 2:13

(Foto: Getty Images)

Ime in priimek: Nikola Milenković
Klub: Fiorentina
Položaj: branilec
 
Rojstni datum: 12. oktober 1997
Kraj in država porekla: Beograd, Srbija
Državljanstvo: srbsko
 
Višina: 195 cm
Teža: 90 kg
Močnejša noga: desna
 
Začetki in razvoj
Rojeni Beograjčan je kot otrok večkrat prestopal med vožnjo z avtobusi do Partizanovega trening centra. Od kategorije U19 je bil član vseh srbskih mladinskih selekcij, Partizan pa ga je v sezoni 2015/16 poslal na kaljenje v svojo drugo ekipo Teleoptik.
 
Sicer ga v klubu dolgo niso uvrščali med svoje največje talente, a s prihodom Ivana Tomića, nekdanjega vezista Rome in Alavesa, na mesto glavnega trenerja se je to spremenilo. Vodstvo kluba je prepričal, da je decembra 2015 Nikola Milenković podpisal prvo profesionalno pogodbo. »Milenković ima fizične karakteristike zveri,« je kasneje dejal Tomić. "Odlično bere igro, suveren je z žogo v nogah in ga čaka lepa kariera."
 
Prvi nastop v članski ekipi črno-belih je dočakal 10. aprila 2016 pri 18 letih, na zadnji tekmi sezone pa je dosegel tudi svoj prvi gol za Partizan. Ker je v obrambi deloval čvrsto in neprebojno kot zid, se ga je zaradi legendarnega italijanskega stripovskega junaka iz jugoslovanskih časov "Bleka stene" oprijel vzdevek "Bleki". Tako ga vsi kličejo še danes.
 
Mladenič je v naslednji sezoni že prevzel pomembno vlogo v prvi enajsterici. V celotni sezoni 2016/17 je izpustil le pet tekem v srbski ligi in je pod vodstvom nekdanjega trenerja ljubljanske Olimpije Marka Nikolića osvojil naslov državnega prvaka.
 
Že med sezono se je po Evropi kot virus širil glas o novem Nemanji Vidiću. In po vzoru cele kopice predhodnikov se je še rosno mlad podal v tujino. Kot prej Stevan Jovetič, Adem Ljajić, Lazar Marković, Aleksandar Mitrović in Matija Nastasić je Partizan zapustil še preden je pustil pravi pečat.

 
Fioretnina je beograjskemu velikanu plačala dobrih pet milijonov evrov odškodnine, Milenković pa je z Violo podpisal petletno pogodbo. Pred odhodom se je na idealen način poslovil od navijačev Partizana, dosegel je zmagoviti gol v finalu srbskega pokala proti Crveni zvezdi in odšel kot heroj.
 
Prva polovica prve sezone v Italiji je bila težka, Milenković je bil prikovan na klop, a pozimi se je njegov status precej popravil. Trener Stefano Pioli ga je uspešno uporabljal na bočnem ali osrednjem položaju v obrambi, na obeh pa se je kljub ekstremni višini tehnično odlični Milenković zelo dobro znašel.
 
"Ne lažimo si, na začetku je bilo zelo težko," se prvih mesecev v Toskani spominja Milenković. "Nisem si predstavljal, da bo tako težko in kako zelo je nogomet v Italiji na višjem nivoju kot tisti, ki sem ga poznal doma. Nisem ne prvi, ne zadnji, ki je moral skozi ta proces."
 
V prvi sezoni je odigral 16 tekem, s Fiorentino osvojil osmo mesto in se je po poškodbi Matije Nastasića znašel na seznamu selektorja Mladena Krstajića za svetovno prvenstvo v Rusiji.  Na prijateljskih tekmah se je izkazal in zavzel mesto v prvi enajsterici na turnirju, čeprav v kvalifikacijah ni odigral niti minute.
 
"Nikola vzame vsak trening popolnoma resno in je zelo stabilen. V njem ne vidim sebe, pač pa Vidića," je takrat dejal selektor Krstajić, svoj čas prav tako vrhunski branilec.
 
Slog igre
Primerjave z Vidićem spremljajo Milenkovića že nekaj časa. Veliki Vida je iz Crvene zvezde kot mladenič odšel v Moskvo k Spartaku in kasneje v Manchester United, kjer je dosegel status legende.
 
"Milenković je boljši z žogo od Vidića, na igrišču je precej mirnejši," je za ESPN dejal srbski novinar Dejan Stanković in dodal: "Tako nadarjenega branilca Srbija ni imela od Vidića. Nekaj pa imata nedvomno skupnega: sta neustrašna."
 
Seveda mimo vzporednic z Vidićem ne more niti Milenković, ki pa svojo igro bazira na igri branilca Barcelone Gerarda Piqueja. "Seveda mi prijajo primerjave, rad bi imel vsaj pol kariere, ki jo je imel Vidić. Mogoče sem mu v nekaterih rečeh podoben, mi je pa na mojem položaju najbolj všeč Gerard Pique. Po konstituciji sva oba zelo visoka, on pa je moj vzornik. Rad ga gledam in pobiram kakšne 'fore' od njega," pravi mladi Branilec Fiorentine, ki je od malega navijal za Barcelono in v Firencah osovraženi Juventus.
 
V Italiji so ga dodatno izobrazili v vseh segmentih. "Zelo sem napredoval," pravi o sebi. "Pridobil sem samozavest, največ pa sem napredoval v taktičnem smislu. Verjetno mi ni treba razlagati, kako hitreje se igra tu, kot pa v Srbiji?"
 
Kulturni šok je naredil svoje, a mladi branilec je verjel vase. "Čakal sem priložnost. Ko mi je trener Stefano Pioli povedal, da bom igral proti Juventusu, sem vedal, da sem tega sposoben. Pred tekmo pa mi je dejal: igral boš desnega bočnega branilca in imel nalogo pokrivati Maria Mandžukića. Jaz pa sem pol leta prej igral v srbski ligi!"
 
Napovedi za prihodnost
Čeprav mediji nenehno ugibajo katerem velikem klubu bo pristal in ga je v živo v reprezentanci gledal tudi Jose Mourinho, pa pri Fiorentini o prodaji za zdaj ne razmišljajo. Predsednik kluba Mario Cognini je celo trdil, da je poleti zanj zavrnil astronomskih 40 milijonov evrov.
 
"Počasi, lepo prosim," pa o medijski noriji pravi Milenković. "Viola je tako velika, tako cenjena, da res ni potrebno karkoli komentirati. Pri Partizanu sem se naučil, da moraš vselej razmišljati le o naslednji tekmi. V Firencah mi je zelo lepo. V življenju se mi je vse zgodilo prehitro, nisem pa tip človeka, ki bi se izpostavljal v medijih. Nič nimam proti temu, da še dolgo ostanem v Fiorentini."
 
Morda res, a v Evropi je polno bogatih klubov, ki bodo imeli drugačne ideje.