Skavt: Nove vratarske zvezde Evrope

Pri vratarjih so nekoč največ veljale izkušnje, danes pa so pravila drugačna. V današnji rubriki Skavt predstavljamo peterico mladih, a že dominantnih evropskih čuvajev mrež.

Tine Zupan
23. oktober 2020, 12:44

(Foto: Getty Images)

Ilan Meslier

Klub: Leeds
Starost: 20 let
Vrednost po TM: 8 milijonov evrov
 
Mladi Francoz je mesto prvega vratarja Leedsa zgrabil z obema rokama, pa čeprav pred branjenjem v Premier League ni odigral niti minute v najmočnejšem francoskem prvenstvu. V Anglijo je prišel direktno iz drugogligaškega Lorienta že lani, pri Leedsu pa je po suspenzu prvega vratarja Kika Casille tako prepričal, da je klub zanj poleti po prvotni posoji plačal več kot šesti milijonov evrov odškodnine.
 
Zaradi izjemne višine (197 cm) in močnejše leve noge je nekakšna nova verzija Belgijca Thibauta Courtoisa. Je zelo avtoritativen v kazenskem prostoru in – kar je za slog igre Leedsa zelo pomembno – odličen v igri z nogo.
 
"Je miren samozavesten, tvega in nam daje občutek samozavesti," je s svojim mladim francoskim izumom zadovoljen Leedsov trener Marcelo Bielsa.
 
Matvey Safonov

Klub: Krasnodar
Starost: 21 let
Vrednost po TM: 11 milijonov evrov

Ustanovitelj, super financer in glavni idejni vodja Krasnodarja Sergey Galitsky je na bregu mogočne reke Kuban sanjal o ekipi sestavljeni iz domačih igralcev, o ruskem Athletic Bilbau. Izjemni vložki v klubsko akademijo skozi leta so izstrelili tudi 21-letnega tudi vratarja Matveya Safonova.

 
Safonov je rojen v Krasnodarju in je za prvo moštvo v ruski ligi prvič zaigral že pri 18 letih, od takrat pa zbral že več kot 50 nastopov v domačem prvenstvu in 68 za Krasnodar. Je atletski vratar, samozavesten in agilen, znan bo dobrih refleksih in reakcijah.
 
V pravkar minulem reprezentančnem premoru je bil prvič povabljen tudi v rusko člansko reprezentanco, a na debi še čaka. Za mlajše selekcije Rusije je branil redno, desetkrat tudi za izbrano vrsto U21.
 
Alban Lafont

Klub:
Nantes
Starost: 21 let
Vrednost po TM: 12,5 milijona evrov

Star 16 let in 310 dni je bil ob debiju v Ligue 1 za Toulouse novembra 2015 najmlajši vratar z nastopom v francoski prvi ligi. Na veliki sceni je zdaj že pet let in je kar težko verjeti, da jih šteje šele 21. Za seboj ima več kot 100 nastopov v Ligue 1 in kratko epizodo v Serie A, kjer je eno leto branil za Fiorentino. Že celotno kariero ga spremljajo napovedi, da bo dolgoročno prvi vratar francoske reprezentance.
 
Lafont je praktično popoln vratarski paket. Že v najstniških letih je navdušil s svojo mirnostjo in neobremenjenostjo zaradi vsega pompa. Odlično se postavlja in je suveren v igri z nogo, najbolj pa so ga v nogometno orbito izstrelile nadnaravne atletske sposobnosti
 
Čeprav si je privoščil tudi nekaj opaznih napak, pa se je v Nantesu ponovno približal pričakovani formi. Čas je na njegovi strani, pa tudi klub, ki ga lahko po izteku posoje odkupi za že dogovorjeno vsoto sedem milijonov evrov.
 
Gianluigi Donnarumma

Klub: Milan
Starost: 21 let
Vrednost po TM: 60 milijonov evrov

Tudi Donnarumma? Ja, tudi Donnarumma. Kako bi lahko sestavili spisek najboljših mladih vratarjev brez Italijana, ki je pri 21 letih že skoraj veteran največje scene. K Milanu je prišel pri 14 letih za pičlih 250 tisoč evrov. Pri 15 letih je bil že priključen prvi ekipi, pod vodstvom Siniše Mihajlovića pa je v Serie A debitiral star 16 let in 242 dni. 
 
Od takrat se je okoli njega ogromno dogajalo zaradi odličnih predstav in drame ob podaljševanju pogodbe in ostrem jeziku njegovega kontroverznega zastopnika Mina Raiole. V času, ko je bil blizu odhoda iz Milana, so ga navijači krivili požrešnosti in celo obmetavali tudi z lažnimi bankovci.
 
Leta 2018 je postal najmlajši nogometaš, ki je dosegel mejnik stotih odigranih tekem v Serie A. Dobri dve leti kasneje se že bliža številki 200, ima pa tudi že 20 nastopov za italijansko reprezentanco.
 
Pa še to: prvo vprašanje na iskalniku Google, ko vtipkamo njegovo ime se glasi: "Je Donnarumma Buffonov sin?" Družinske povezanosti res nimata, je pa mladi vratar Milana pri azzurrih dostojni naslednik velikega Gianluigija Buffona
 
Luis Maximiano
Klub: Sporting
Starost: 21 let
Vrednost po TM: 6 milijonov evrov
 
Rui Patricio je bil desetletje nezamenljiv na vratih Sportinga, njegov žalosten konec v Lizobni pa je odprl vrata za eksplozijo polnopravnega naslednika. Luiz Maximiano se po svojem lanskem decembrskem debiju v portugalski ligi ni več oziral nazaj. Pometel je z vratarsko konkurenco v klubu in izkoristil vse bolj jasno usmeritev Sportinga v pomlajevanje moštva.
 
Klubu se je pridružil že pri 13 letih, igral za vse selekcije in je pri 21 letih že eden najbolj zanimivih prodajnih artiklov lizbonskega velikana, kjer so bili transferji vedno elementaren del finančne strukture. 
 
Že poleti so se okoli njega vrteli nekateri bogatejši klubi, v javnosti pa so krožile številke okoli 20 milijonov evrov, ki bi jih lahko Sporting dobil za svojo številko ena. Za zdaj ostaja v Lizboni, kjer ima sklenjeno pogodbo do leta 2023.