Skavt: Pet najstniških obrazov SNL

Kljub pogostim pritožbam, da v slovenski prvi ligi igra preveč tujih nogometašev, pa se vsako leto na sceni pojavljajo tudi sveži slovenski obrazi. Zbrali smo pet zanimivih vzpenjajočih se najstnikov SNL.

Tine Zupan
16. oktober 2020

(Foto: pigac.si)

Kai Cipot

Klub: Mura
Starost: 19
Tekem v prvi ligi: 28
Debi v prvi ligi: 14. 7. 2019
 
Brutalne strelske številke v mladinski ligi in hiter prvi nastop za člansko moštvo: vse to je Kaia Cipota hitro pripeljalo v sfere pozornosti športne javnosti. Pri prepoznavnosti ni škodilo tudi dejstvo, da je njegov oče Fabijan Cipot nekdanji slovenski reprezentant in eden bolj prepoznavah nogometnih obrazov pri nas na prelomu stoletja.
 
Po hitrem debiju v SNL je letos poleti dosegel še prvi gol v prvi ligi in v Murinih evropskih dogodivščinah prvič okusil klubski mednarodni nogomet. V tej sezoni močni krilni napadalec še čaka prvi ligaški gol, je pa začel polovico tekem vodilne Mure v prvi SNL. 

Družinsko tradicijo že nadaljuje tudi njegov mlajši brat Tio. Ta je pri 17 letih prve prvoligaške minute vpisal ob avgustovski domači zmagi proti Taboru iz Sežane. 
 
Michael Pavlović
Klub: Olimpija
Starost: 19 let
Tekem v prvi ligi: 13
Debi v prvi ligi: 29.2. 2020 
 
Čeprav so v tej sezoni za Olimpijo od najstnikov igrali že lani uveljavljeni najmlajši Enrik Ostrc, srbski novinec Radivoj Bosić in Gal Kurež, pa bo imel pri Dinu Skenderju kot kaže najbolj oprijemljivo vlogo Michael Pavlović. Ta je začel zadnje štiri tekme in v celoti odigral tudi derbi z Mariborom v Ljudskem vrtu.
 
V prvi ligi je debitiral že letošnjega februarja pod vodstvom Safeta Hadžića, v tej sezoni pa je dočakal tudi prva dva evropska nastopa. Na vedno problematičnem položaju levega bočnega branilca je Olimpija našla zanimivo rešitev kar v lastni hiši, pa čeprav Pavlovića težko označimo za domači proizvod. Začel je namreč v domači Kolpi, nadaljeval pri Krki in v Ljubljano prišel že kot mladinec.
 
Je hiter in vihrav, včasih surov, a vreden obravnave in piljenja potenciala. Poleti je podaljšal pogodbo z Olimpijo do leta 2023.
 
Tjaš Begić
Klub: Gorica
Starost: 17 let
Tekem v prvi ligi: 5
Debi v prvi ligi: 28. 8. 2020 
 
Najmlajši igralec z nastopom v prvi ligi v tej sezoni je Izolčan v majici Gorice Tjaš Begić. Ta je star 17 let, 1 mesec in 29 dni debitiral na tekmi prvega kroga proti Bravu, ki je bila za zdaj edina v prvi postavi zanj. 
 
Begić je pozornost slovenske nogometne javnosti vzbudil po magični predstavi na povratni tekmi lanskih dodatnih kvalifikacij za popolnitev prve lige, ko je blestel v Kranju proti Triglavu ob goriški zmagi s 5:0. 
 
Je tip igralca, ki jih včasih primanjkuje v slovenski ligi: hiter, prodoren, pozitivno aroganten na igrišču. Nogometaš za navijaška srca in duše. 
 
Tamar Svetlin
Klub: Domažle
Starost: 19 let
Tekem v prvi ligi: 31
Debi v prvi ligi: 6. 4. 2019
 
Mladi Ljubljančan je že v lanski sezoni kot mladinec začel 15 tekem v prvi ligi, s prihodom Dejana Djuranovića pa je postal nezamenljiv v domžalski začetni enajsterici. Čeprav je Svetlin v kadetski in mladinski ligi ter mladinskih reprezentancah igral na osrednjih položajih v zvezni vrsti, ga Djuranović za zdaj vidi na krilu, kar mu pomaga pri strelski statistiki. Pred dobrim letom je ob domačem porazu proti Olimpiji dosegel svoj prvi gol v SNL, v novi sezoni pa je bil strelec že dvakrat. 
 
Zase pravi, da se najbolje znajde v organizaciji napada, zanima pa ga tudi ustvarjanje priložnosti. Po stabilizaciji v prvem moštvu in mladi reprezentanci bo v prihodnje pogledoval tudi proti članski izbrani vrsti in seveda igranju v tujini. Od nekdaj je bil navijač londonskega Arsenala. S sanjami pa ni nič narobe.
 
Miha Kancilija
Klub: Bravo
Starost: 19 let
Tekem v prvi ligi: 22
Debi v prvi ligi: 21. 7. 2019
 
Hitri Miha Kancilija je največje presenečenje trenerja Brava Dejana Grabića v novi sezoni. V šestih krogih je trikrat začel v prvi postavi, to pa je le nadaljevanje njegove razvojne poti, ki se je s stalnim vključevanjem v prvo moštvo začelo že lani, ko je bil še član mladinske ekipe.
 
Prvi gol je dosegel že na debitantskem nastopu v prvi ligi proti Muri v začetku lanskega prvenstva. Enkrat je zadel tudi že v tej sezoni, strelec je bil v drugem krogu ob domači zmagi proti Gorici. 
 
Je med mlajšimi v mladi ekipi Brava, kjer uživa veliko zaupanje trenerja in ga podpira mirno okolje, kjer se brez pretiranega pritiska lahko prebije še do odmevnejše vloge v slovenski prvi ligi.