Skavt: Peterica mladih slovenskih upov SNL

V naši prvi ligi kar nekaj mladih upov opozarja nase. V današnji rubriki Skavt smo izbrali pet slovenskih mladeničev, ki v tej sezoni držijo zelo visoke standarde iger na prvoligaških zelenicah.

Tine Zupan
30. avgust 2019, 3:40

Foto: uradna spletna stran kluba

David Tijanić (Triglav, 22 let)
 
Najstarejši v našem tokratnem izboru, a igralec iz novega vala, ki najbolj navdušuje v novi sezoni. Spretni David Tijanić, virtuoz z žogo v nogah, je postal osrednja figura v sicer povprečni ekipi Triglava. Čeprav tečejo zadnji dnevi prestopnega roka je še vedno mogoče, da bo še ta mesec zapustil Kranj. Pri Olimpiji je že bil, a se mu ni uspelo prebiti, Maribor pa naj bi se zanj zanimal poleti.
 
Če bo odšel, bo Triglav sicer za svoje razmere dobro zaslužil, a tudi izgubil enega najpomembnejših adutov v boju za obstanek. Ampak zdi se, da je za 22-letnega Ljubljančana dozorel čas odhoda na višji nivo.
 
Adam Gnezda Čerin (Domžale, 20 let)
 
Pri 20 letih je odigral že prek 50 tekem v slovenski prvi ligi. Adam Gnezda Čerin je postal že stalnica na naših prvoligaških igriščih. Zdi se, da mu je brez pravega naprezanja uspel prehod iz mladinskega v članski nogomet, kar je za mlade igralce mnogokrat prezahteven izziv.
 
Gnezda Čerin dobro igra z obema nogama, z žogo je na ti, prav tako pa je tekalno zelo sposoben. To pomeni, da se je razvil v modernega vezista. Zato ne čudi, da že nekaj mesecev trajajo napovedi o njegovem skorajšnjem odhodu v tujino.
 
Aljoša Matko (Bravo/Maribor, 19 let)
 
Mladi Dolenjec je v mladinski konkurenci pri Mariboru brutalno tresel mreže, lani pa je zabil kar 31 golov na 24 tekmah v SML. A pri vijoličastih se je težko prebiti, med treningi s člansko ekipi pa Aljoši Matku ni uspelo prepričati Darka Milaniča. Za zdaj v Ljudskem vrtu zanj ni prostora.
 
Odhod na posojo v Bravo je bil tako prava izbira. Tu je 19-letnik dobil priložnost za redno igranje v prvi ligi, svoje strelske sposobnosti pa je že dokazal s tremi goli v tej sezoni. Boljši kot bo izkupiček, bolje bodo kotirale njegove delnice v upanju, da bi se v prihodnji sezoni lahko priključil prvemu moštvu aktualnih državnih prvakov.
 
Tomi Horvat (Mura, 20 let)
 
Prekmurca je v pot že pri 14 letih odpeljala v Maribor, kjer je bil član vseh starostnih kategorij slovenske reprezentance, a se je kot za mnoge pot zanj končala pred vrati Ljudskega vrta. V iskanju bolj pomembne vloge v članskem nogometu se je vrnil domov v Mursko Soboto in zadel v polno.
 
Spretni levičar je že ob koncu prejšnje sezone igral vse več, letos pa se je pri Anteju Šimundži prebil do statusa igralca prve enajsterice. Z 20 leti je Tomi Horvat trenutno največji domači dragulj Mure.
 
Arian Rener (Tabor Sežana, 20 let)
 
Mladi sežanski čuvaj mreže je že tretjo sezono prvi vratar v svojem klubu. S prihodom v prvo ligo pa je 20-letni Arian Rener postal zanimiv tudi za širšo javnost. Rezultat dobrih iger na začetku sezone je tudi premierno vabilo v slovensko reprezentanco do 21 let.
 
Rener daje potujčeni ekipi Taborja nekaj domačinskega pridiha. Kljub prihodu bolj izkušenega Davida Adama iz Radomelj je mladenič uspel prepričati trenerja Andreja Razdrha in v Sežani ostal številka ena. Na trenutke deluje še zelo surovo, a bo s prihodom dolgoletnega vratarja Gorice Vasje Simčiča na mesto trenerja vratarjev zagotovo še dodatno napredoval.