Skavt: Potencial druge lige

Takojšen preboj med prvoligaše je za mnoge mlade igralce neizvedljiv. Zato priložnost iščejo v slovenski drugi ligi, kjer je tudi v tej sezoni nekaj nogometašev, ki bi v prihodnje lahko zaigrali na višjem nivoju.

Tine Zupan
22. november 2019, 10:55

(Foto: nkolimpija.si)

Žan Medved

Klub: Fužinar
Starost: 20 let
Položaj: napadalec
 
Čeprav je star šele 20 let, je za Žanom Medvedom že pisana kariera. V mladinski konkurenci je štajerski napadalec igral za Maribor in Olimpijo, največji pečat pa je pustil v vmesnem obdobju pri Aluminiju. Prav v Kidričevem je že pri 16 letih odigral prvo tekmo v drugi ligi.
 
V prvi polovici lanske sezone je pri Fužinarju dosegel deset golov in srečno neuspešno iskal v tretji italijanski ligi. Poleti se je vrnil na Koroško in na 18 tekmah zabil 13 golov. Več od njega jih ima le prvi strelec lige Lovre Ćirjak.
 
Luka Guček

Klub: Radomlje
Starost: 20 let
Položaj: branilec
 
Branilec Luka Guček se je kot številni slovenski mladeniči že pri 16 letih odpravil v tujino. Iz Krškega je prestopil v španskega velikana Betis iz Seville, a se je dve leti kasneje vrnil v domovino in v mladinski konkurenci igral za Domžale
 
Ker se mu ni uspelo prebiti do omembe vredne vloge, je po lanski posoji pri Dobu prekinil pogodbo z Domžalami in se odpravil v Radomlje. Tam je visoki branilec v tej sezoni steber obrambe, izpustil je le eno tekmo in v zadnjem krogu ob visoki zmagi proti Rogaški dosegel svoj premierni gol za klub.
 
Erwin Tiganj
 
Klub: Dob
Starost: 20 
Položaj: napadalec
 
Njegov oče Senad Tiganj je na 159 tekmah v prvi slovenski ligi dosegel 52 golov, Erwin pa je ubral klasično pot največjih slovenski talentov. Kot najstnik se je iz Olimpije odpravil v tujino, po nesrečnem obdobju v Nemčiji in Italiji pa je mladi jeseniški napadalec prve tekme v drugi ligi odigral v majici ljubljanske Ilirije. Lani je zabil sedem golov.
 
Letos je ta izkupiček skoraj ponovil že v jesenskem delu. Trenutno je pri šestih doseženih zadetkih. In to ob tem, da se mu je precej ustavilo v zadnjem času, saj je bil od sredine septembra strelec le enkrat.
 
Ester Sokler
 
Klub: Krško
Starost: 20 let
Položaj: napadalec
 
Tako kot Luka Guček prihaja iz odlične generacije igralcev letnika 1999, a je ubral drugačno pot kot Guček, Luka Kerin in Vanja Drkušić in je razvoj raje nadaljeval v domačem okolju. To mu je prineslo tudi hiter debi v slovenski prvi ligi, kjer je v treh sezonah nabral 39 nastopov in maja 2018 ob porazu proti Domžalam tudi dosegel prvi gol.
 
Izpad Krškega v drugo ligo mu je v tej sezoni zagotovil pomembno vlogo v začetni enajsterici. Izpustil je le eno tekmo, vse ostale začel od prve minute in dosegel štiri gole. Zanimivo: vsakič, ko je Sokler dosegel zadetek, je Krško v tej sezoni zmagalo.
 
Sandi Čoralić
 
Klub: Fužinar
Starost: 21 let
Položaj: bočni branilec
 
V tej sezoni 21-letni Grosupeljčan Sandi Ćoralić doživlja pravo nogometno rehabilitacijo. Nekoč je imel profesionalno pogodbo pri Olimpiji, štiri leta nazaj je s slovensko reprezentanco do 17 let igral na evropskem prvenstvu v Bolgariji, prehod v članski nogomet pa je bil zanj zahteven. Najprej je srečo poskušal v Velenju, zbral tudi 16 nastopov v prvi ligi, a je v želji po več igralne prakse odšel v Brda. Tam je igral redno in poleti prestopil k Fužinarju, kjer ima prav tako pomembno vlogo.
 
Fužinar je s trenutnim petim mestom najprijetnejše presenečenje sezone v drugi ligi. Ćoralić pa je zdaj ustaljen v članskem nogometu in bo lahko v prihodnje spet razmišljal o priložnosti v prvi ligi. Konec koncev je zelo zanimiv tudi zaradi igralnega položaja, saj dobrih levih bočnih branilcev v nogometu kronično primanjkuje.
 
adplus-dvertising