Skavt: Rodrygo

Enega z levo, enega z desno, enega z glavo: klasični hat-trick Rodryga za Real Madrid proti Galatasarayju pomeni, da so v nogometno obsedeni Španiji ponoreli. Brazilski čudežni deček je najnovejši krik mode.

Tine Zupan
8. november 2019, 5:01

Foto: uradna spletna stran kluba

Ime in priimek: Rodrygo Silva de Goes
Klub: Real Madrid
Položaj: krilo
 
Rojstni datum: 9. januar 2001
Kraj in država porekla: Osasco, Brazilija
Državljanstvo: brazilsko
 
Višina: 174 cm
Teža: 64 kg
Močnejša noga: desna
 
Začetki in razvoj
Rodrygo Silva de Goes se je januarja leta 2001 rodil v industrijskem mestu Osasco v državi Sao Paulo. Starša sta bila še najstnika, oče Eric nogometaš, ki pa nikoli ni igral višje od druge brazilske lige. Fant ni odraščal v izobilju, a tudi ni bil izpostavljen brutalni revščini kot mnogi brazilski nogometni virtuozi. Sloviti akademiji Santosa se je pridružil pri desetih letih. Sprva je celo igral za futsal ekipo.
 
Že v zgodnjih najstniških letih je bil znan kot nogometna senzacija, njegov marketinški potencial pa so prvi opazili v ZDA. Ko je tam s Santosom gostoval na turnirju, je z izjemnimi sposobnosti izstopal in očaral. Marketinški predstavniki pri koncernu Nike so takoj začutili priložnost. Z 12 leti je postal je najmlajši športnik, ki je Nike z njim sklenil pogodbo. Celo veliki Neymar je moral čakati do 13. leta!
 
V tistme času so zanj prek svojih številnih oglednikov zanj vedeli tudi že pri madridskem Realu. Tam imajo zdaj skoraj nepisano pravilo: nikoli več ne smemo izpustiti priložnosti, kot pri Neymarju in Ronaldinhu. Oba sta pristala v Barceloni.
 
Že s 16 leti je novembra 2017 debitiral v brazilski Serie A, januarja prihodnje leto pa v prvenstvu Paulista dosegel prvi gol v članskem nogometu. Marca 2018 je prvič zaigral še v Copi Libertadores in 15 dni po debiju v tem tekmovanju dosegel svoj prvi gol. To mu je uspelo kot najmlajšemu Brazilcu v zgodovini Libertadoresa.
 
Vodilni evropski klubi so strigli z ušesi. Predsednik Reala Florentino Perez pa je obseden s tem, da najde naslednjega Neymarja. Najprej je leta 2017 zato storil vse za nakup Viniciusa Juniorja in je leto kasneje vajo ponovil z Rodrygom. V oba najstnika je vložil prek sto milijonov evrov.
 
V Barceloni so bili sicer mnenja, da jim bo posel za Rodryga uspelo zapreti. A predsednik Santosa Jose Carlos Peres je bil zaradi neskončnega števila škandalov povezanih s prestopom Neymarja pred leti nenaklonjen pregovarjanju z ljudmi iz Barce. Madrid pa je reagiral hitro in konkretno. Generalni direktor Reala Jose Angel Sanchez se je s predsednikom Santosa sestal v hotelu brazilske reprezentance po prijateljski tekmi Brazilije in Hrvaške v Liverpoolu. Ponudba: 40 milijonov evro, 20 milijonov plačamo takoj ogovor je bil sklenjen. Rodrygo je domnevno ob podpisu pogodbe prejel astronomski bonus v višini osmih milijonov evrov.
 
Eno leto je še ostal v Santosu, tam nosil Neymarjevo številko 11 in se letos poleti končno odpravil v Madrid. Prvotna ideja je bila, da se bo kalil pri drugem moštvu Castilli, ki jo je prevzel veliki Raul Gonzalez.
 
A v Castilli se ni dolgo zadržal. Načrti so se spremenili po poškodbah Marca Asensia in Garetha Bala ter slabi formi Viniciusa. Rodrygo je v šestem krogu La Lige proti Osasuni debitiral v majici Reala in po 95 sekundah dosegel gol. Dober mesec kasneje je prvič začel tekmo proti Leganesu in spet zadel. 
 
Postal je zvezda v nastajanju. V Braziliji so ga klicali 'O Raio' (strela) in kmalu je udaril s polno silo. Proti Galatasarayju v sredo je zablestel v polnem sijaju s klasičnim hat-trickom (leva, desna noga, glava). Postal je drugi najmlajši igralec, ki je dosegel tri gole na eni tekmi za Real. Prej je to uspelo le Raulu leta 1995 proti Ferencvarosu.
 
Za prvi hat-trick v majici Reala je potreboval le šest tekem. Tako hitro ga je zabil le še Alfredo di Stefano.
 
Slog igre
Rodrygo ima vse atribute velikih brazilskih igralcev: je hiter, odličen z žogo, prodoren, neustrašen. A ob tem gara za ekipo in ni nagnjen k spektakularnim preskakovanjem žoge in tehničnim vragolijam. Bolj tko to, da navduši gledalce, ga zanima dobro mnenje trenerja Zinedina Zidana. Kljub temu je taktično še zelo surov, zato bo ob veliki želji potreboval še nekaj časa, da bo njegov prispevek k obrambni igri dosleden in najbolj koristen.
 
Ob tem seveda ne more spregledati dejstva, da govorimo o izvenserijskem talentu izjemne tehnike, nadzora nad žogo, ustvarjalnosti in nogometne inteligence. S svojo suverenostjo in iznajdljivostjo v tesnem prostoru je nevaren proti zgoščeni obrambi nasprotnika, s svojo hitrostjo in eksplozivnostjo pa prav tako izjemno orožje ob protinapadu. 
 
"Vsakič, ko gre na igrišče, se dokaže, zato igra," o njem pravi Zidane. "Če bi moral pri njem nekaj izpostaviti, bi rekel, da je inteligenten igralec, ki se zelo hitro uči."
 
Napovedi za prihodnost
Kot da se njegova kariera že ne bi premikala s svetlobno hitrostjo, ga je selektor Tite po le peščici odigranih tekem v Evropi prvič uvrstil na seznam reprezentance Brazilije za prijateljski tekmi z Argentino in Južno Korejo. Pri 18 letih se mu torej že smehlja prvi nastop za največjo reprezentanco svetovnega nogometa.
 
A ob tem se zdi, da se Rodrygu nikamor ne mudi. Čeprav je čez noč postal najbolj vroč najstnik svetovnega nogometa, pa se zaveda, da je šele na začetku poti. Pri Realu ga skušajo čim bolj obvarovati pred zunanjimi vplivi, pazljivo dozirajo njegove medijske aktivnosti in ga skrivajo pred žarometi.
 
"Sem klubski človek. Če me potrebujejo v prvi ekipi, bom na voljo. S tem, da sem tu, izpolnjujem svoje sanj. Čeprav sem že igral v španski ligi in Ligi prvakov, se bom brez težav vrnil v Castillo in pomagal tam," skromno pravi.
 
Bojazni, da bi bilo to potrebno, praktično ni več. Še več, mediji so ponoreli. Rodrygo je povsem zasenčil Barcelonino najstniško senzacijo Ansuja Fatija kot glavna najstniška tema z nogometom obsedene Španije. Ali kot je zapisal kolumnist Marce Juanma Rodruguez: "Rodrygo ne bo le veliko večji igralec od Fatija, pač pa tudi od klubskega soigralca Vinicusa. Rodryga ne moremo primerjati s Fatijem, ki je daleč, daleč, daleč zadaj, pač pa z Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom, kajti kmalu bo večerjal za njuno mizo."
 
Brez pritiska torej.
loading...