Skupen odziv Juventusa, Reala in Barcelone: Ne zaostrujmo zadev, raje se vrnimo k pogovorom

Real Madrid, Juventus in Barcelona so danes istočasno, v slogu naznanitve superlige, objavili izjavo, v kateri so se odzvali na sankcije, ki jih včeraj izrekla UEFA.

Uredništvo
8. maj 2021, 10:55

Joan Laporta in Florentino Perez. (Foto: Getty Images)

UEFA je včeraj objavila izjavo, v kateri je potegnila pod črto pod nedavne dogodke, ki se tičejo ustanovitve evropske superlige. UEFA je napovedala vrsto sprememb, določila potencialne kazni v primeru prebega klubov v drugo tekmovanje, določila pa je tudi denarne kazni klubom, ki jih namerava preusmeriti v razvoj nogometa po vsej Evropi.

Devet od dvanajstih ustanoviteljev se je pod izjavo podpisalo, trije – Real Madrid, Barcelona in Juventus – pa ne. Te tri čakajo dodatne sankcije, danes pa so v slogu ustanovnega akta evropske superlige na svojih spletnih kanalih oblikovali identično izjavo, ki služi kot odziv na grožnje UEFA.

Izjava je pravno kompleksna, nejasna in nedoločna v zvezi s tem, kako namerava omenjena trojica nadaljevati svoj revolt zoper UEFA.

Trojica je najprej poudarila, da ni kršila nobenega zakona, da ima na svoji strani razsodbo vrhovnega sodišča, ki organizacijam kot je UEFA prepoveduje vpletanje v njihove načrte pri ustanovitvi novega tekmovanja.

V naslednji točki je izjava argumentirala razloge za ustanovitev evropske superlige in jo vnovič označila kot tekmovanje, ki bi 'reševalo nogomet'. V naslednji točki izjava nekoliko presenetljivo izpostavlja, da so se ustanovitelji ESL eksplicitno dogovorili, da bi njihovo tekmovanje morali priznati UEFA in FIFA ter da bi ustanovitelji še naprej igrali v svojih državnih prvenstvih.

Izjava ostaja neomajna v prepričanju, da je superliga ponujala 'edinstveno priložnost, da bi navijačem po vsem svetu zagotovila najboljšo možno zabavo'  ter da bi superliga okrepila zanimanje za nogomet.

V vrsti nedoločnih izjav vendarle velja poudariti nekaj izsekov.

"Povsem se zavedamo raznolikosti reakcij na ustanovitev superlige in da posledično obstajajo razlogi, da v nekaterih primerih naredimo refleksijo. Pripravljeni smo premisliti o našem pristopu v skladu s potrebami."

"Bili pa bi skrajno neodgovorni, če bi zavedajoč se sistemske krize v nogometu, ki je bila razlog za ustanovitev superlige, opustili misijo ter povsem prenehali z iskanjem učinkovitih in vzdržnih odgovorov na vprašanja, ki grozijo nogometni industriji."


Juventus, Real in Barcelona obžalujejo, da so se njihovi partnerji v projektu znašli v tako 'nekonsistentni in kontradiktorni poziciji', v nadaljevanju pa so dodali, da bi morali vsi ustanovitelji še naprej družno iskati rešitve navkljub grožnjam UEFA.

"Najbolj od vsega UEFA, FIFA in ostalim deležnikom v nogometu sporočamo našo zaprisego k pogovorom in našo željo po nadaljevanju diskusij. Želimo se pogovarjati v spoštljivem tonu in brez nedopustnega pritiska, ki ga izvaja UEFA. Želimo skupaj poiskati najbolj primerne rešitve za vzdržnost celotne nogometne družine,
" so ob koncu izjave zapisali Juventus, Real Madrid in Barcelona.
 
adplus-dvertising