Slišala sta se Coltescu in Demba Ba, afera rasizem v Parizu se umirja

Senegalski nogometaš Ousmane N'Doye je posredoval med Sebastianom Coltescujem in Dembo Bajem. Sodnik in napadalec sta se slišala ter očitno zgladila spor.

Uredništvo
15. december 2020, 9:05

Foto: /

"Ta črni tukaj. Preveri. Nemogoče je, kako se obnaša," je tonski zapis, ki so ga na stadionu v Parizu seveda slišali vsi na klopi Istanbul Basaksehira. To je bil razlog za spor med nogometaši in strokovnim štabom turškega kluba ter romunskimi sodniki, predvsem četrtim sodnikom na tej tekmi Sebastianom Coltescujem. Vanj se je v verbalnem smislu zagnal napadalec Demba Ba in ga spraševal, zakaj je moral pomočnika Pierra Weboja označiti za črnega. 

Tekma je bila odigrana dan pozneje, sodili so drugi sodniki, Evropska nogometna zveza (UEFA) pa je sprožila preiskavo. Vmes so se pojavile nove informacije, tudi dvomi v to, da je besedo "črn" sploh izrekel Coltescu. 

Romunski novinar Emanuel Rosu pa je zdaj razkril, da je Demba Ba poklical Coltescuja. Posrednik je bil Bajev rojak in nekdanji reprezentančni soigralec Ousmane N'Doye, ki igra za romunski klub Targu Mures.

"Demba ni nikoli rekel, da je šlo za rasizem. Samo za besedo črn je mislil, da ni na mestu. Sem pristaš miru. Coltescu in Ba sta me klicala, potem ko sta se pogovorila, navdušena sta nad tem, kako se je razpletel pogovor. Prepričan sem, da je šlo za nesporazum. Vem, kakšni so Romuni, tukaj nisem imel nikoli problema z rasizmom. Poizkušal sem dobiti Coltescujevo številko in mu povem, da vem, da ni rasist," je dejal N'Doye, ki nogomet v Romuniji igra že 12 let.