Sloveniji je uspelo! Oblak zablestel v ključnem trenutku, liga B je tukaj

Slovenija je v Atenah zdržala grški pritisk in po remiju brez zadetkov dosegla veliki cilj - uvrstitev v drugo jakostno divizijo lige narodov.

Uredništvo
18. november 2020, 10:35

Foto: pigac.si

- Liga narodov, skupina 3, zadnji krog:

GRČIJA 0:0 SLOVENIJA
Stadion: Georgios Kamaras v Atenah. Sodnik: Carlos del Cerro (ŠPA). Rumeni kartoni
Tzavellas, Bakasetas, Limnios (vsi Grčija); Balkovec, Iličić, Kurtić, Bohar (vsi Slovenija)
Rdeči karton: Chatzidiakos 90. (Grčija)

GRČIJA: Vlachodimos, Tsimikas, Tzavellas, Chatzidiakos, Mavrias; Zeca, Kourmpelis, Fortounis, Bakasetas, Limnios, Giakoumakis. Igrali so še: Pavlidis, Tzolis, Masouras, Selektor: John van'T Schip

SLOVENIJA: Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović, Bijol, Kurtić, Lovrić, Iličić, Bohar, Vučkić. Igrali so še: Verbič, Vetrih, Šporar. Selektor: Matjaž Kek

Slovenska reprezentanca je na stadionu Giorgosa Kamarasa v Atenah lovila napredovanje v drugo jakostno divizijo lige narodov, v katero se že uvrstile Albanija, Črna gora in Armenija. Slovenski selektor Matjaž Kek je glede na tekmo proti Kosovem opravil dve zamenjavi, in sicer se je med vratnici vrnil Jan Oblak, na sredini igrišča pa je Jaka Bijol dobil prednost pred Amadejem Vetrihom.

Grška reprezentanca, ki je za napredovanje potrebovala zmago – Slovencem je zadostoval že remi – je krenila odločno in si že v prvih šestih minutah priigrala dve priložnosti za zadetek. V četrti minuti je nevarno streljal Bakasetas, žoga pa je po uspešnem posredovanju Jureta Balkovca odbila zletela v gol avt. Dve minuti kasneje je po podaji člana Liverpoola Kostasa Tsimikasa z glavo poizkusil še Dimitrios Limnios, v nadaljevanju polčasa pa je slovenska reprezentanca uspela najti ravnotežje in se otresla grškega pritiska.

Najlepša priložnost polčasa je vendarle pripadla Grkom, in sicer je v 30. minuti po novem predložku Tsimikasa z 'drugega plana' visoko skočil vezist Olympiacosa Kostas Fortounis, njegov strel z glavo pa je že premagal Oblaka, a je nato tik pred golovo črto zadetek Grkov preprečil Miha Blažič.

Slovenska reprezentanca v prvem polčasu ni bila nevarna za vrata nasprotnika, saj se ni spuščala v bolj tvegane situacije in je bila precej bolj osredotočena na disciplinirano in zbrano igro v obrambi.

V drugem polčasu se je tekma nadaljevala v podobnem ritmu. V 55. minuti je Josip Iličić skušal iztržiti enajstmetrovko, a španski sodnik del Cerro ni nasedel in je Kranjčanu pokazal rumeni karton. V 66. minuti se je prvič zares ogrel slovenski vratar Jan Oblak, ki je s parado izbil strel Bakasetasa s približno 20 metrov, nato pa je sledila končnica, v kateri so se vsaj s slovenskega vidika minute vlekle zelo počasi.

Grčija je vse sile usmerila v napad in si v relativno kratkem času priigrala kar nekaj velikih priložnosti. V 78. minuti sta Limnios in Fortounis prebila desni bok in žogo kot na pladnju servirala Kourbelisu, igralec Panathinaikosa pa je z zelo ugodnega položaja le za las meril mimo vrat. Štiri minute kasneje je Fortounis zapretil s prostega strela, vrhunec grških napadov pa je napočil v 84. minuti, ko je rezervist Pavlidis atraktivno poizkusil s škrajicami, izjemen strel pa je še bolj atraktivno ubranil Oblak in rešil slovensko kožo.

Pavlidis je dve minuti po priložnosti tekme znova nevarno zapretil z nekaj metrov, v zadnji minuti rednega dela pa je Slovenija krenila v protinapad, ki ga je grški branilec Chatzidiakos lahko zaustavil le s prekrškom nad Andražem Šporarjem za rdeči karton. Iličić je izvajal prosti strel in le za malo zgrešil okvir vrat, to pa je bila hkrati bržčas celo najlepša slovenska priložnost za zadetek v Atenah.

Slovenija je bila v Grčiji večji del tekme v podrejenem položaju, pot do uspeha pa si je tokrat prislužila z disciplino in potrpežljivostjo, ki kažeta obet za bolj svetlo prihodnost.