Slovenijo na Euru čaka igralec, ki 'lahko na igrišču počne, kar hoče': Phil Foden je ta hip najboljši igralec Anglije

Phil Foden igra najboljšo sezono v karieri, to sezono je dosegel največ golov v karieri in celo dva hat-tricka.

Miran Zore
4. april 2024

(Foto: Getty Images)

Slovenija bo imela na Euru 2024 privilegij, pa tudi izjemno težko nalogo, da bo igrala proti morda najmočnejši angleški reprezentanci zadnjih let in po mnenju mnogih tudi desetletij. Tako kakovostne, na praktično vseh igralnih položajih dobro pokrite in hkrati izkušene reprezentance Anglija že dolgo ni imela! Angleži bodo na turnirju v Nemčiji v najožjem krogu favoritov za končno zmago. Paradni imeni Anglije v Nemčiji bosta nedvomno najboljši strelec ter napadalec Bayerna Harry Kane in seveda vzhajajoča zvezda Reala iz Madrida Jude Bellingham

Anglija pa zadnja leta, odkar se je zgodila zamenjava generacij, ne sloni le na zvezdnikih, temveč tudi na izjemnih igralcih iz t.i. drugega plana. Eden takšnih, ki je ta trenutek morda celo v najboljši formi med vsemi angleškimi reprezentanti, je Phil Foden! Nogometaš Manchester Cityja je izjemen igralec, ki pa zna kljub sijajnim igram s svojo skromno pojavo stopiti v senco soigralcev. A kadar v ekipi Cityja ni denimo Kevina De Bruyneja in Erlinga Haalanda, Pep Guardiola in celotna Anglija vidita, kdo in kaj je Phil Foden.

Včeraj je Foden odločil izjemno pomembno ligaško tekmo proti Aston Villi in to v velikem slogu. Zabil je hat-trick, sodeloval pa je tudi pri Rodrijevem golu! To je bil njegov drugi hat-trick v letošnji sezoni, v kateri je zabil 21 golov, kar je najboljši strelski izkupiček v njegovi karieri. 

Phil Foden je v dresu Manchester Cityja doslej zabil 81 zadetkov. 

"Kaj naj rečem? Zabil je tri gole. Kadar igra v sredini (za napadalcem, op.p.), potem ima občutek za gol in to je dokazal. Počne lahko, kar želi. Vrhunski igralec je, to vsi vemo. Marsikaj še mora popraviti, toda ima naraven talent, to je poseben dar," je po tekmi dejal Guardiola.

Phil Foden seveda ni nikakršno presenečenje "na sceni". Letošnja sezona je za 23-letnika, ki je začel za člansko ekipo igrati kot mladoleten, že peta polna v Manchester Cityju. Pri slednjem imajo v njem igralca, ki se sijajno znajde tako na desnem krilu kot tudi v "centralni" vlogi in ki zna tudi potrpeti, če mesta v prvi postavi zanj slučajno ni. Phil Foden je za razliko od večine soigralcev v Manchester Cityju domač igralec, nekdo, ki v srcu čuti mesto in klub, zato je močan vezni element v ekipi Pepa Guardiole. 

Dvojno uporabnost pa ima Foden tudi v reprezentanci, kjer je prva "desetka" Jude Bellingham, a ga Foden lahko zamenja, lahko pa se seveda pomakne tudi na krilo. Odvisno od potreb in vizije selektorja Garetha Southgata. Trenutna forma Phila Fodna je zelo dobra, morda celo najboljša med ofenzivnimi igralci Anglije. Lekcije, ki jih je vsa leta igranja z mojstri kot so David Silva, Bernardo Silva in Kevin De Bruyne vpijal Foden, so se pretvorile v golo kakovost. Že zdaj je Foden dosegel toliko hat-trickov kot denimo Didier Drogba, Cristiano Ronaldo ali Frank Lamprd (3), ima pa seveda več osvojenih naslovov prvaka Premier League.

V zaključek sezone Foden vstopa s ciljem postati še boljši, z upanjem, da bo igral pomembno vlogo v reprezentanci Anglije na prihajajočem evropskem prvenstvu.