Slovo legende: Boštjan Cesar je zaključil svojo športno pot

Dolgoletni kapetan slovenske reprezentance in prvi slovenski reprezentant, ki je v majici izbrane vrste zbral okroglih 100 nastopov, Boštjan Cesar, zaključuje svojo bogato športno pot.

Uredništvo
21. september 2020, 6:35

Boštjan Cesar je pri 38 letih sklenil svojo nogometno kariero. (Foto: SPS)

Slovenski nogomet je od danes naprej, vsaj kar se tiče aktivnega igranja nogometa, siromašnejši za enega najbolj karizmatičnih igralcev, ki so kdajkoli nosili majico slovenske reprezentance. Legendarni kapetan Boštjan Cesar je pri častitljivih 38 letih sprejel pričakovano odločitev o koncu nogometne kariere, saj po izteku pogodbe z italijanskim Chievom ni imel kluba.

"Ponosen sem na svojo športno pot, nogomet mi je v življenju dal ogromno. Verjetno bi lahko še kakšno leto vztrajal, vendar pogodba s Chievom mi je potekla in prišel sem do nekega trenutka, ko je bilo smiselno zaključiti to poglavje v mojem življenju. Seveda ga bom pogrešal, ampak v prihodnosti imam še toliko načrtov in toliko izzivov, da mi zagotovo ne bo dolgčas," je odločitev o koncu nogometne kariere pojasnil Cesar, ki je v članski konkurenci skupaj odigral več kot 500 tekem.

Cesar je branil barve številnih klubov, največji pečat pa je pustil v majici italijanskega Chieva, pri katerem se je zadržal celih deset let. V mladih letih je kazal izreden talent, ki ga je pripeljal do zagrebškega Dinama in kasneje celo do slovitega Marseilla, največji pečat pa je zagotovo pustil v majici izbrane vrste, za katero je kot prvi doslej zbral več kot 100 nastopov.

Debitiral je že leta 2003, vrhunec pa je doživel na SP leta 2010, kjer je nastopil na vseh treh tekmah skupinskega dela svetovnega prvenstva v Južni Afriki proti Alžiriji, ZDA in Angliji.

"Z gotovostjo lahko trdim, da so zmaga v dodatnih kvalifikacijah nad Rusijo in nastop na svetovnem prvenstvu krona moje igralske kariere. Z nastopom v Južni Afriki so se mi izpolnile otroške sanje, tekme proti Alžiriji, Angliji in ZDA pa so nekaj, kar mi bo ostalo za vedno. Do izločilnih bojev in še enega zgodovinskega uspeha nas je ločilo le nekaj minut, takrat nam je bilo hudo, ampak dosegli smo nekaj izjemnega, nekaj na kar smo lahko še danes ponosni,"
je povedal Cesar.

Cesar je že namignil na to, da njegovo mirovanje od nogometa ne bo trajalo prav dolgo, saj si je začrtal nov velik karierni izziv.

"Imam precej želja, priznam pa, da me najbolj vleče v trenerske vode,"
je še dodal Cesar.
 
adplus-dvertising