Sporna tekma v Krškem: Na igrišču je po pravem grobijanstvu ostalo samo še šest igralcev

Nostalgija tokrat obuja spomina na precej razvpito tekmo druge slovenske lige iz sezone 2005/2006. Končala se je, ker je Krško ostala na igrišču s premajhnim številom igralcev.

Miha Zupan
30. september 2020, 12:09

(Foto: /)

Nogometna pravila določajo, da mora imeti ekipa vsaj sedem igralcev, drugače se tekma ne more igrati. Torej v primeru, da moštvo med srečanjem izgubi pet igralcev zaradi kartonov ali poškodb, pride do prekinitve. Seveda pa izguba kar petih igralcev v uri in pol ni najbolj pogost dogodek. Toda ker je nogomet tako raznovrstna in nepredvidljiva igra, se občasno pripeti tudi to. V prvi slovenski ligi takega primera še ni bilo, se je pa to že pripetilo v naši drugi ligi.

Na začetku sezone 2005/06 sta se v 6. krogu 2. SNL na štadionu Matija Gubec v Krškem pred 200 gledalci pomerili domače moštvo in gostje iz Dravograda. V 15. minuti je stranski sodnik Rafael Ajdovec opozoril glavnega sodnika Tomislava Horvata, da je domači igralec Zoran Omerzu nasprotnika udaril brez žoge. Horvat je Omerzuja izključil, dve minuti kasneje pa so gostje z golom Tomaža Lipnika povedli. V 35. minuti je sodnik Horvat dosodil enajstmetrovko za domače, čeprav se je zdelo, da prekrška Dravograjčana Mateja Grobovška nad Simonom Prudičem ni bilo. Hrvaški napadalec domačega moštva Marko Lukačić je strel z bele točke zapravil in ostalo je pri vodstvu za Korošce.

Le dve minuti kasneje so domači ostali še brez drugega igralca. Zaradi drugega rumenega kartona je moral igrišče zapustiti Rok Zorko. Že v naslednji minuti je Iztok Zofič v zračnem dvoboju s komolcem udaril Jureta Travnerja, zato je Horvat tudi njega poslal pod prho. Med 15. in 38. minuto so tako Krčani ostali brez treh igralcev. Torej ni bilo presenetljivo, da so gostje v 45. minuti prek Mitje Goloba povišali vodstvo.

V drugem polčasu zaradi številčne premoči Korošcev ni bilo pravega nogometa. Tretji gol Roka Cizeja v 70. minuti je bil logična posledica igre mačke z mišjo. Domači trener Stane Bevc je že do 52. minute opravil vse tri menjave. Eden od igralcev, ki so vstopili, Marko Mitić, se je v 77. minuti poškodoval in so ga na nosilih odnesli z igrišča. Krčani so tako ostali samo s sedmimi možmi na igrišču. Dve minuti kasneje je na tleh obležal še Simon Pirc, ki je vstopil ob koncu prvega polčasa namesto nesrečnega Lukačića. Ljubljanski sodnik je ocenil, da Pirc ne more nadaljevati in je zato, ker so domači ostali zgolj s šestimi igralci, prekinil tekmo. Čeprav je sodnik v takem primeru po pravilih dolžan počakati pet minut, je bivši državni reprezentant v malem nogometu očitno menil, da je bolje, da se vse skupaj čim prej konča.

Gledalci nad temi dogodki niso bili navdušeni, tako da je morala sodniška trojka štadion zapustiti v spremstvu policije. Tudi delegat Drago Koletnik se ni izognil besu starejšega gospoda, ki je prišel na častno tribuno in ga verbalno napadel. Upravni odbor NK Krško se je sestal dva dni po tekmi na izredni seji in obravnaval dogodke na tekmi. Sestavili so izjavo za javnost v kateri so trdili, da je bilo sojenje pristransko in izključitve neupravičene, sporna enajstmetrovka v njihovo korist pa jih "presenetljivo" ni prav nič zmotila.

Zveza nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) je od Krčanov zahtevala posnetek celotnega srečanja, da bi na podlagi tega sprejela odločitve. Zaradi "tehničnih težav" je krški klub sodniški organizaciji poslal samo skrajšan posnetek, na katerem ni bilo spornih situacij. "ZNSS tako nima druge možnosti, kot da verjame sodnikom in delegatu, ki pa imajo popolnoma drugačno videnje dogodkov na omenjeni tekmi," so pri ZNSS zapisali v obrazložitvi.

Disciplinski sodnik Jernej Klarič je na podlagi delegatovega poročila rigorozno kaznoval Krško. Posavski klub je dobil denarno kazen v višini 100.000 tolarjev in suspenz igrišča za eno tekmo. Kaznovani so bili tudi igralci. Zofič je dobil kar šest tekem prepovedi igranja, Omerzu štiri, Mitić dve, Zorko pa eno. S tremi tekmami prepovedi opravljanja dolžnosti je bil kaznovan tudi predstavnik kluba Goran Ivić.

Na koncu sezone se je izkazalo, da tekma v rezultatskem smislu ni imela večjega pomena. Krčani so prvenstvo zaključili na petem mestu, deset točk za prvakom Factorjem iz Ljubljane, Dravograjčani, ki so jih pestile finančne težave, pa so osvojili deseto, zadnje mesto, in izpadli v nižji rang tekmovanja.
 
adplus-dvertising