Srečno pri izboru prizorišča finala SP 2030: Maroko trdi, da bo finale v Casablanci, Španci se prerekajo glede dveh prizorišč

FIFA je predvčerajšnjim napovedalo, da bo SP leta 2030 potekalo v Španiji, Maroku in na Portugalskem, takoj zatem pa so se vnele razgrete razprave o tem, kdo bo gostil veliki finale.

Uredništvo
7. oktober 2023

Casablanca (Foto: //)

Leta 2030 bo svetovno prvenstvo potekalo v šestih državah na treh celinah, večina turnirja pa bo potekala v Španiji, Portugalski in v Maroku, ki so skupaj vložili kandidaturo za organizacijo mundiala. Z uvodno tekmo prvenstva ni težav, saj je FIFA že napovedala, da bo odigrana v Montevideu, kjer je bila odigrana prva tekma v zgodovini svetovnih prvenstev, očitno pa bo veliko bolj kompleksen izbor prizorišča velikega finala.

Po doslej videnem se države, ki bodo skupaj organizirale mundial, o tem še niso pogovarjale, saj se vsaj Maroko in Španija obnašata, kot da je samoumevno, da bo finale odigrano na njunih tleh.

 

Predsednik maroške nogometne zveze Faouzi Kekjaa je objavil video posnetek stadiona v Casablanci, ki naj bi bil predvidoma končan leta 2025 in na katerem bo po njegovih besedah odigrana finalna tekma.

"Pričakujemo veličastno finale na stadionu v Casablanci, ki bo združilo celo celino in vse novejše generacije," je zapisal Kekjaa. 

Stadio v Casablanci bo imel kapaciteto za kar 93 tisoč gledalcev, vendar pa se v smislu tradicije zagotovo ne more primerjati z dvema kultnima španskima stadionoma – madridskim Santiago Bernabeujem in barcelonskim Nou Campom.

V Španiji so prepričani, da bo finale odigrano na Santiago Bernabeuju, trener Barcelone Xavi Hernandez pa je na tiskovni konferenci pred tekmo proti Granadi izrazil mnenje, da bi moral biti finale odigran na Nou Campu.

"Ni normalno, da bo prvenstvo potekalo v toliko državah, a tako so se pač odločili. Nou Camp ima večjo kapaciteto kot Bernabeu, zakaj torej ne bi bil finale odigran pri nas?"

Španija je doslej gostila eno finalno tekmo svetovnega prvenstva, in sicer leta 1982, ko je Santiago Bernabeuju Italija pred 90 tisoč gledalci premagala Zahodno Nemčijo.