Kdo so letniki 2000, ki igrajo v 1. SNL?

Stojinović na čelu letnika 2000 v 1. SNL

V prvi ligi so zaenkrat samo štirje klubi ponudili prve minute nogometašem, ki so rojeni leta 2000. Takšni igrajo v Triglavu, Celju, Mariboru in v Krškem. Največ je igral David Zec, najbolje pa Dušan Stojinović.

Miran Zore
13. april 2018, 12:45

Foto: SPS

Letniki 2000 letos praznujejo polnoletnost. V nogometnem smislu so to še vedno mladinci po stažu, a nekateri že trkajo na vrata članskega oziroma profesionalnega nogometa. Tudi v 1. SNL. Izbor nogometašev tega letnika, ki dejansko igrajo in niso zgolj v kadru, je zaenkrat še precej skromen, a se utegne proti koncu sezone povečati.

Daleč največ tekem je odigral Triglavov branilec David Zec, ki je pomanjkanje izkušenj plačal z dvema rumenima kartonoma na zadnji tekmi proti Mariboru. Prav Triglav, ki je zdaj zadnji v ligi, je ponudil priložnost največ nogometašem letnika 2000 - trem. Poleg Zeca sta priložnost dobila še vratar Luka Čadež na eni tekmi ter vezist Egzon Kryzeiu na treh tekmah. 

Zgolj prvi stik, odigral je nekaj minut, je v Krškem s 1. SNL dobil vezist Tomaž Zakrajšek. Nekaj več, odigral je dve tekmi, je pokazal mariborski bočni branilec Žan Kolmanič, ki se ponuja kot dolgoročna zamenjava za izkušenega Mitjo Vilerja. Kolikor je odigral, je pustil soliden vtis. 

Čeprav ni odigral največ tekem, pa je v smislu igre največ med vsemi pokazal celjski igralec Dušan Stojinović. Branilec je bil v prvem delu sezone še član ljubljanskega drugoligaša Brava, pri katerem je enkrat dobil priložnost v 2. SNL, obenem pa igral za mladinsko ligo. Pozimi je prišel v Celje, kjer je nanizal devet tekem v prvi ekipi, od tega sedem v 1. SNL. Trener Celja Dušan Kosić, ki nima zadržkov, ko gre za uveljavljanje mladih igralcev, mu vse bolj zaupa, Stojinović pa trenerju vrača z za svoja leta zrelimi predstavami, ki bi jih z več kilometrine ta nogometaš v bodoče lahko še nadgradil.