Stop za regionalno ligo, Čeferin uveljavil veto

V različnih delih Evrope dolgo tlijo ideje o regionalnih prvenstvih. Če je na Balkanu to še vedno utopija, so na zahodu že izdelali načrt za realizacijo. A ta še ni prepričal UEFA.

Uredništvo
8. oktober 2020, 11:03

Foto: /

Nizozemski in belgijski klubi so ustvarili idejo o regionalnem tekmovanju, BeNe Liga pa je že prejela prvi večji udarec. Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je uveljavil veto, saj se ne strinja z nekaterimi točkami v načrtu.

V prvi vrsti UEFA moti delitev evropskih vozovnic. Nizozemsko in belgijsko državno prvenstvo trenutno daje pet evropskih vstopnic, kar skupaj znese 10 evropskih mest. Belgijci in Nizozemci bi zdaj želeli igrati skupno ligo, a zadržati vseh 10 evropskih vozovnic, kar za krovno evropsko organizacijo ni sprejemljivo.

Razlaga je preprosta, štiri najmočnejše lige imajo po sedem evropskih mest, zato ni realno, da bi omenjeno regionalno tekmovanje iztržilo 10 vozovnic za Evropo. Francija, ki je veliko večje in pomembnejše tržišče, ima šest evropskih mest. Francija ima 67 milijonov prebivalcev in je več kot dvakrat večja od Nizozemske in Belgije skupaj, kar je tudi pomemben faktor za UEFA.

Največji zagovorniki BeNe Lige so belgijski klubi Anderlecht, Genk, Gent, Club Brugge in Standard, na Nizozemskem pa se je za zdaj javno izpostavil le Utrecht. Pomembno bo, kako se bo izjasnil Ajax. Če bo velikan zagret za idejo, se lahko nadejajo rešitvi, sicer bo skupna liga ostala utopija.