Svet opeva dosežke Lewandowskega, a v bitki za Zlati čevelj ni prvi

Od sezone 2009/10 naprej so nagrado Zlati čevelj prejeli le trije igralci, ki vsi slovijo kot golgeterji zgodovinskega formata. V letošnji sezoni diši po spremembi, na čelu bitke pa je 29-letni Italijan iz Lazia.

Uredništvo
2. december 2019, 9:45

Foto: Getty Images

Bitka za Zlati čevelj je od sezone 2009/10 izstrelila vsega tri različne zmagovalce. Največkrat, kar šestkrat, je bil najboljši strelec evropskih prvenstev Lionel Messi, trikrat je to uspelo Cristianu Ronaldu, dvakrat pa Luisu Suarezu. Ostali v večini primerov niso prišli niti blizu, po trenutnem razpletu bitke za to nagrado pa diši po tem, da bi prvo mesto v tej sezoni le lahko osvojilo novo ime.

Messi, Ronaldo in Suarez so za svoje standarde pri precej nizkih številkah, saj je Messi v prvenstvu dosegel devet zadetkov, Ronaldo šest, Suarez pa sedem. Sezona je seveda še dolga in se marsikaj še lahko spremeni, kljub temu pa sta si dva napadalca že priigrala prednost, ki jo bodo težko lovili tudi takšni golgeterski predatorji, kot so člani omenjene trojice.

Minuli konec tedna se je na vrh lestvice najboljših strelcev v Evropi povzpel 29-letni Italijan Ciro Immobile, ki že nekaj let v majici Lazia dosega zavidljive strelske statistike. V letošnji sezoni je dosegel popoln razcvet, ki se najbolje kaže v tem, da je na 14 prvenstvenih tekmah dosegel že neverjetnih 17 zadetkov in tako s 34 točkami vodi v bitki za Zlati čevelj. Na drugem mestu je opevani Poljak Robert Lewandowski, ki je dosegel en zadetek manj in je trenutno pri 32 točkah, iz najmočnejših lig, ki imajo tudi najvišji količnik, pa sta blizu še Timo Werner iz Leipziga ter Jamie Vardy iz Leicestra, ki sta v nemškem oziroma angleškem prvenstvu zabila vsak po 13 golov.

loading...