Thierry Henry je razložil, zakaj igralci delajo 'neumne prekrške', kot je to proti PSG storil Joao Cancelo: 'Nekateri podležejo pritisku'

Joao Cancelo je danes na udaru mnogih, ki ne razumejo, zakaj je storil prekršek nad Ousmanom Dembelejem v kazenskem prostoru.

Uredništvo
17. april 2024

Thierry Henry (Foto: Posnetek zaslona)

Branilec Barcelone Joao Cancelo je na robu kazenskega prostora storil prekršek nad Ousmano Dembelejem, ki ni bil niti v položaju za strel, niti ni imel veliko prostora, da bi z asistenco morda priložnost priigral kateremu od soigralcev. Najstrožja kazen je bila povsem upravičena, to pa je bil tudi trenutek, v katerem se je Barcelona dokončno zlomila, saj je PSG prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Nekdanji odlični branilec Rio Ferdinand je bil neizprosen.

"Trapasto. Dembele se je oddaljeval od gola, nobene potrebe ni bilo za to, da je skočil nanj. To je bila le pretirana vnema, vendar pa jaz to vidim kot naivnost, ki bi jo pričakoval od mladega igralca, ki ga zgrabi panika. Vedno moraš vedeti, kje stojiš na igrišču," je povedal Ferdinand.

Legendarni Thierry Henry je mnenja, da je Cancelova reakcija odraz psihične stabilnosti in mirnosti igralca, ki se pri številnih močno razlikuje.

"Na treningu ne moreš pričarati gledalcev. Ne moreš ustvariti pritiska, ki nastane, ko igraš z igralcem manj. Ne moreš ustvariti občutka strahu, da se ne boš več mogel vrniti v igro. Kako boš ustvaril takšne okoliščine? Nekateri ostanejo mirni, nekateri ne. Virgil van Dijk, na primer, ne bi šel v prekršek, ker je miren od začetka tekme. Niso pa vsi enaki."

"Kot trener igralcu pred tekmo rečeš: 'Bodi miren, stoj z nogami na tleh. Pazi, da ne bo kdo izključen.' Vsi trenerji pred tekmami govorimo enako – pazi, da ne boš izključen. Vendar pa igralci reagirajo in so izključeni. To ima ogromen vpliv na tekmo. A znova – kako boš igralca naučil reagirati v takšnih situacijah? Šele ko nastane težka situacija, boš vedel, ali lahko ostaneš miren ali ne."