Turki ne bodo odnehali, pravnik ima recept za Demiralovo pritožbo: 'UEFA se mora osredotočiti na svobodo izražanja'

Posledice dejanja, ko je igralec turške reprezentance Merih Demiral na tekmi med Turčijo in Avstrijo v okviru EURO 2024 pri proslavljanju gola naredil znak "bozkurt", še niso doončne.

Uredništvo
5. julij 2024

Merih Demiral se lahko pritoži na kazen UEFA. (Foto: Getty Images)

Merih Demiral, član reprezentance Turčije, je v preiskavi, ki jo je sprožila UEFA, dobil možnost za zagovor. Kazen, ki je bila zahtevana, pravi, da igralec ne sme igrati na naslednjih dveh tekmah. Toda ali je mogoče, da bo ta kazen obstala?
 
Prof. Dr. Burak Gemalmaz, predavatelj na Pravni fakulteti v Istanbulu in strokovnjak za človekove pravice v športu, je poudaril, da UEFA sprejema nedosledne odločitve in da obstaja možnost kaznovanja. Gemalmaz je poudaril, da bi se morala obramba osredotočiti na "standarde svobode izražanja".

Reprezentanca Turčije je v osmini finala prvenstva EURO 2024 z 2:1 premagala Avstrijo, oba gola za Turčijo pa je dosegel Merih Demiral. Zadetka je prospavljal na način in z gestami, ki so UEFA spodbudile k preiskavi.

Demiral mora do jutri predložiti svoj zagovor. Strokovnjak za športno pravo profesor Dr. Gemalmaz je na svojem X računu delil objavo o tem, kakšen naj bi bil zagovor. Gemalmaz je izjavil, da je obramba, ki trdi, da gesta na tekmi z Avstrijo ni bila "politična", neuporabna, saj so v sistemu UEFA prepovedana ne le politična, temveč vsa ravnanja, ki so "nešportna" in ki "škodijo ugledu" UEFA in nogometa.

Prof. Dr. Gemalmaz je izjavil, da je koristno pristopiti k vprašanju z vidika svobode izražanja in opraviti oceno z upoštevanjem ustreznih standardov, ter dejal: "Na tej točki se je treba osredotočiti na to, ali UEFA (in podobne športne organizacije) pri svojih odločitvah internalizira standarde svobode izražanja."