UEFA: 9 klubov je skesanih, zavezali so se, da ne bodo več skušali prebegniti, ostale tri čakajo posledice

UEFA je dosegla svoje. Sklenila je dogovore z devetimi od dvanajst klubov, ki so neuspešno ustanavljali evropsko superligo. Trije, ki ostajajo pri svojem, bodo soočeni s hujšimi posledicami.

Uredništvo
7. maj 2021, 7:16

(Foto: Getty Images)

Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes uradno potrdila, da se je z devetimi klubi, ki so v mesecu aprilu ustanavljali evropsko superligo, uspela pogovoriti in tudi dogovoriti. Skesansi so podpisali t.i. deklaracijo, v kateri med drugim "prisegajo" zvestobo UEFA tekmovanjem in tekmovanjem v svojih državah.

To so: Arsenal, AC Milan, Chelsea, Atletico Madrid, Inter, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham.

Vseh devet klubov je priznalo, da je bil projekt evropske superlige napaka, za katero so se opravičili navijačem, nacionalnim zvezam, ligam, klubom in tudi UEFA.

- Vsak klub se je zavezal, da bo:

- priznal in sprejel zavezujočo naravo UEFA statutov
- ostal zvest UEFA tekmovanjem
- se bo vrnil pod okrilje ECA, ki je edino reprezentativno telo klubov, ki ga priznava UEFA
- bo naredil vse, da prekine vpletenost v podjetje, ki stoji za ustanovitvijo superlige
- bo skupaj z drugimi klubi kot znak dobre volje doniral 15 milijonov evrov, ki bodo uporabljeni za dobrobit otrok, mladih in nogometa mladih
- se bo odpovedal 5 odstotkom prihodkov z naslova UEFA, ta denar bo razporejen
- pristal na kazni v primeru igranja v novih tekmovanjih (100 milijonov evrov) in kršenja zavez iz sprejete deklaracije (50 milijonov evrov)
- bo prispeval k spoštovanju zavez in vrednot sprejetih leta 2019, v memorandumu med UEFA in ECA

Vsi klubi bodo sledili tudi reformi 2024.

UEFA želi zdaj poglavje superlige zapreti in se ozreti proti novim ciljem.Vse kazni, ki jih bodo morali plačati klubi, pa bodo namenjene investicijam v mlade, nogomet mladih in lokalne projekte, UEFA denarja ne bo zadržala zase. 

UEFA je ob tem izrazila zadovoljstvo nad doseženimi dogovori, preostalim trem klubom, torej Barceloni, Realu in Juventusu, pa obljubila "posledice". 
 
 
adplus-dvertising