UEFA bo prenovila kontroverzni FFP, obeta se davek na luksuz

UEFA bo po poročanju Skyja do konca leta močno predelal t.i. finančni fair play, govora pa je celo o omejitvah plač in poseben davku za luksuz za prestope igralcev.

Uredništvo
13. avgust 2021, 1:35

UEFA se zaveda pomanjkljvosti sistema finančnega fair playa. (Foto: Getty Images)

UEFA je leta 2009 uvedla finančni fair play (FFP), ki je bil zamišljen kot varovalka pred neodgovornim trošenjem in kot vzvod, katerega temeljni namen je bil, da bi klubi poslovali vzdržno in da bi lahko zapravljali le toliko denarja, kot so ga sposobni zaslužiti. Leta pandemije so hibe FFP razgalile do konca, zato se pojavlja vse več očitkov, da je neučinkovit, neprimeren in da ga UEFA niti ne more izvajati, v zadnjem času pa se je ustvaril tudi občutek neenakosti, saj so nekateri evropski velikani zaradi pandemije padli v hudo finančno brezno, na drugi strani pa se še vedno odvijajo 100-milijonski prestopi igralcev in sklepajo astronomske pogodbe, kakršno je denimo PSG sklenil z Lionelom Messijem.

Že dalj časa je prisotna ideja o prenovi sistema FFP, Sky pa poroča, da je prenova le-tega že v polnem zagonu in da gre spremembe pričakovati že do konca tega leta. UEFA naj bi se tokrat osredotočila na visoke zneske za nakupe igralcev in za njihove plače, govora pa je celo o tem, da bi po vzoru iz severnoameriških profesionalnih lig uvedla t.i. salary cap oziroma omejitev na višino plač igralcev. Hkrati s tem naj bi uvedla tudi davek na luksuz, ki bi ga morali plačevati klubi ob plačevanju visokih odškodnin – konkretne podrobnosti načrtov UEFA v tem trenutku še niso znane.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin o potrebi po prenovi FFP govoril že na 45. kongresu UEFA.

"Bral sem, da naj bi ukinili FFP. Naj bom povsem jasen – to se ne bo zgodilo. Dejstvo pa je, da ga bomo morali prilagoditi realnosti. Moramo olajšati in sprostiti investicije v nogomet. Moramo popraviti nekatere krivice, ki jih FFP lahko posredno povzroča v trenutnih razmerah."

UEFA ocenjuje, da je evropski klubski nogomet zaradi pandemije izgubil med 7 in 8 milijard evrov, ameriški Bloomberg pa danes poroča, da naj bi UEFA pripravljala velik 'reševalni paket' za evropski nogomet, ki naj bi bil težak vsaj 6 milijard evrov. Ta naj bi klubom pomagal prebroditi izgube zaradi pandemije, olajšal pot do posojil po nizkih obrestnih merah ter klubom omogočal, da reprogramirajo svoje dolgove.