UEFA odpovedala Euro do 19 let in s tem ustavila tudi obetavno slovensko generacijo

UEFA je sprejela odločitev o odpovedi evropskega prvenstva do 19 let na Severnem Irskem, kar je posredno slaba novica tudi za Slovenijo, ki ima v tej starostni kategoriji zelo zanimivo in obetavno generacijo.

Uredništvo
21. oktober 2020, 9:39

Foto: pigac.si

UEFA je sprejela odločitev, ki je v duhu časa razumljiva in logična, a zato nič manj boleča. Izvršni komite zveze je namreč sprejel odločitev o dokončni odpovedi evropskega prvenstva do 19 let, ki bi ga marca prihodnje leto gostila Severna Irska. UEFA je odločitev utemeljila z 'nerešeno epidemiološko situacijo v Evropi in posledičnimi težavami s potovanji', zaradi česar se denimo sploh še ni začel t.i. Elite round kvalifikacij, ki bi določil dokončno sestavo ekip za sklepni turnir.

Ker je evropsko prvenstvo do 19 let relevantno tudi za uvrstitev na svetovno prvenstvo U-20, ki ga bo maja prihodnje leto organizirala Indonezija, je UEFA odločila, da bo pet evropskih mest dobilo pet ekip z najvišjim koeficientom v kvalifikacijah, kar pomeni, da so se na SP uvrstile Anglija, Francija, Italija, Nizozemska in Portugalska.

Odpoved evropskega prvenstva do 19 let je relevantna tudi z vidika slovenske reprezentance, ki jo vodi selektor Agron Šalja. Slovenija je v prvem krogu kvalifikacij v skupini z Ukrajino, Švedsko in Estonijo zasedla drugo mesto in se tako prebila v zaključni krog kvalifikacij. Slovenija je v skupini za seboj pustila Švedsko, med drugim pa je svoj potencial demonstrirala tudi na tekmi proti Estoniji, katero je premagala kar s 7:0. Slovenska reprezentanca bi se v t.i. Elite Round krogu kvalifikacij pomerila z Islandijo, Norveško in Italijo, na sklepni turnir pa bi se kot rečeno uvrstil le zmagovalec skupine.

Slovenija pri tem zagotovo ne bi bila povsem brez možnosti, saj je imel Šalja na voljo obetavno generacijo, ki ima za ta starostni razred zelo velikih izkušenj s članskim oziroma profesionalnim nogometom. Zvezde ekipe so Renato Simić, Nik Prelec (oba sta v prvem delu kvalifikacij dosegla po tri zadetke) in veliki up Salzburga Benjamin Šeško, zraven pa je še cela vrsta igralcev, ki ima izkušnje z igranjem v prvi slovenski ligi – Kai Cipot, Gašper Koritnik, Miha Kancilija, Jošt Urbančič, Tamar Svetlin, Michael Pavlović, Enrik Ostrc, Rok Maher, Matevž Matko in Domen Gril.

Del ekipe sta tudi Omer Kočar, igralec zagrebškega Dinama, ki je trenutno na posoji v Krškem, pa denimo Žiga Laci iz grškega AEK ter Amir Feratović, ki je pred meseci iz Brava prestopil v slovito Romo.