UEFA se pred Eurom ukvarja s pobudo selektorjev, ki pa so v svojih razmišljanjih razdeljeni

Gareth Southgate in Ronald Koeman sta najglasnejša zagovornika pobude, da bi reprezentance na Euro 2024 lahko odpeljale po 26 in ne le 23 igralcev.

Uredništvo
9. april 2024

(Foto: pigac.si)

Koliko igralcev bo posamezna reprezentanca lahko imela na evropskem prvenstvu v Nemčiji? Dosedanja praksa narekuje 23 igralcev, ki zaokrožujejo kadre, nekaj selektorjev pa stoji za pobudo, da bi bilo to število na turnirju v Nemčiji večje. Predvsem zaradi dolgih in napornih klubskih sezon ter posledično večjega tveganja za poškodbe. 

Gareth Southgate, selektor Anglije, Ronald Koeman, selektor Nizozemske, pa tudi srbski selektor Dragan Stojković in še nekateri se zavzemajo za povečanje števila igralcev na 26. Njihova pobuda je že romala na sedež Evropske nogometne zveze (UEFA), kjer bodo v naslednjih tednih dokončno oblikovali in nato sporočili svojo odločitev. 

Zanimivo, obstajajo tudi nasprotniki te pobude, na čelu sta francoski selektor Didier Deschamps in nemški selektor Julian Nagelsmann

Dokončni datum, do katerega bodo morali selektorji reprezentanc na UEFA poslati sezname nogometašev, je 7. junij. Ob tem dodajmo, da je na zadnjem Euru veljalo že pravilo 26 igralcev v kadru, toda takrat zaradi intenzivnega igranja igralcev v klubih po epidemiji COVID-19.