URADNO: Euro 2024 ne bo zadnje poglavje, Zlatko Dalić je podaljšal pogodbo s Hrvaško

Hrvaška je selektorja Zlatka Dalića nagradila z novo pogodbo, bronasto reprezentanco z mundiala v Katarju bo vodil vsaj še do leta 2026.

Uredništvo
18. marec 2023

Zlatko Delić bo oktobra praznoval 57. rojstni dan. (Foto: /)

Hrvaška nogometna zveza (HNS) je danes sporočila, da je selektor Zlatko Dalić podaljšal pogodbo in bo reprezentanco naših južnih sosedov predvidoma vodil vsaj do leta 2026. V zadnjem obdobju je veljalo prepričanje, da se bo Dalić poslovil po Euru 2024, toda očitno se je odločil drugače. Reprezentanco je prevzel oktobra leta 2017 in spisal pravljico.

Pohvali se lahko kar z dvema medaljama na svetovnih prvenstvih, najprej je na mundialu leta 2018 v Rusiji osvojil srebrno, lansko leto v Katarju pa še bronasto priznanje. Skupno je kockastim poveljeval na 70-ih obračunih, vknjižil pa je 38 zmag, 14 remijev in 18 porazov. Njegova misija bo zdaj medalja na Euru, Hrvaška navadno na temu turnirji ne blesti.  

Hrvati se sicer redno uvrščajo na evropska prvenstva, doslej so izpustili le enega (leta 2000), najdlje pa so prišli v letih 1996 in 2008, ko so se poslovili v četrtfinalu. Prvič jih je izločila Nemčija, drugič pa Turčija. Je pa res, da so na zadnjem Euru razočarali, ko so spadali v krog favoritov in se poslovili v osmini finala, kjer jih je izločila Španija.