Ukrajinske legende trkajo na vest BiH: Ne igrajte tekme z izbrano vrsto agresorjev, to bi bila ogromna napaka!

Ukrajinske nogometne legende so se podpisale pod pismo, ki je bilo v luči dogovora za prijateljsko tekmo med BiH in Rusijo, namenjeno vodstvu nogometne zveze Bosne in Hercegovine.

Uredništvo
13. september 2022

Andriy Shevchenko (Foto: Getty Images)

V Bosni in Hercegovini še vedno potekajo žolčne razprave o tem, ali bi reprezentanca Bosne in Hercegovine smela odigrati prijateljsko tekmo z reprezentanco Rusije ali ne.

Številne zvezde so se ideji uprle in izrazile ogorčenost nad odločitvijo nogometne zveze, ki je sprejela rusko ponudbo za nastop na prijateljski tekmi v Sankt Peterburgu, v razpravo pa so se vključile tudi ukrajinske nogometne legende, ki so se podpisale pod odprto pismo veljakom nogometne zveze BiH.

Andriy Shevchenko, Oleg Blokhin, Igor Belanov, Oleksiy Mykhailychenko, Antony Demyanenko, Oleg Protasov in številni ostali so se podpisali pod čustveno obarvano pismo, ki veljake nogometne zveze BiH svari pred 'veliko napako'.

"Milijoni Ukrajincev so bili prisiljeni v to, da zapustijo Ukrajino. Večinoma ženske in otroci. Hvaležni smo Bosni in Hercegovini, ker je nekatere sprejela v svoje domove."

"Več deset tisoč tistih, ki so ostali, je bilo ubitih ali ranjenih.Tisoče ljudi je bilo mučenih na teritorijih Ukrajine, ki jih je okupirala Rusija. Ruska vojska ves čas bombardira našo infrastrukturo. Cela država je pod ruskim ognjem, vsakodnevno umirajo civilisti in otroci, na fronti se vsak dan bijejo trdi boji …"

"Borimo se z ogromno vojsko, ki želi banalno uničiti našo državo. Pomembno je vedeti, da se ne borimo le za Ukrajino. Borimo se za prihodnost celega demokratičnega in civiliziranega sveta, katerega del je tudi Bosna in Hercegovina."

"Zaradi tega smo neprijetno presenečeni in užaloščeni zaradi novice, da bo navkljub tem dogodkom, ki se v Ukrajini še naprej dogajajo, vaša reprezentanca igrala prijateljsko tekmo z Rusijo."

"Smatramo, da je odločitev reprezentance BiH, da odigra prijateljsko tekmo z Rusijo, velika napaka. Napaka, ki jo je še moč popraviti!"

"Zato vas pozivamo, da odklonite sodelovanje na nogometni tekmi z reprezentanco Rusije. Odklonite jo zaradi vojne agresije na Ukrajino in za bodočnost demokratične Evrope."