Ustanovljena je prva superliga: Kar ni uspelo v Evropi, je zdaj prihodnost v Afriki

Afriška nogometna zveza (CAF) je danes potrdila ustanovitev afriške klubske superlige, v kateri se bo 20 klubov borilo za nagradni sklad v višini 100 milijonov dolarjev.

Uredništvo
4. julij 2022, 9:34

CAF (Foto: /)

V Evropi je 'tajna' ustanovitev superlige sprožila pravi vihar, ki je na konec za nedoločen čas pregnal ideje o ustanovitvi elitističnega tekmovanja, v katerem naj si najbogatejši evropski klubi razdelili največji del finančne pogače v evropskem klubskem nogometu.

Evropska superliga je trenutno zamrznjena in jo pri življenju praktično ohranjajo le še trije uporniški klubi (Barcelona, Real Madrid in Juventus), povsem drugače pa na tovrstno tekmovanje gledajo v Afriki, kjer so danes sprejeli revolucionarni sklep, da se z avgustom leta 2023 začenja prva sezona t.i. afriške superlige.

V Afriki za tekmovanje stoji celinska nogometna zveza (CAF), v njej naj bi nastopalo 24 najmočnejših klubov v Afriki, le-ti pa naj bi si razdelili kar 100 milijonov dolarjev v obliki nagrad  - zmagovalcu naj bi denimo pripadlo 10 milijonov dolarjev, kar je za ekonomske razmere v afriškem klubskem nogometu astronomski znesek.

Zanimivo je, da se bo navkljub ustanovitvi superlige še naprej igrala afriška različica lige prvakov, vprašanje pa je, kako kompatibilni bosta obe tekmovanji skozi daljši čas.

"Imamo ogromno sponzorjev in investitorjev, ki so zelo zainteresirani za sodelovanje z nami pri tem projektu. To tekmovanje ima ogromen potencial in bi lahko močno dvignil kakovost afriškega klubskega nogometa. Velik del denarja, ki ga bo ustvarila afriška superliga, bo reinvestiran nazaj v afriški nogomet. Vsaka članica CAF bo za razvoj nogometa na račun tega tekmovanja prejela 1 milijon dolarjev na leto,"
je povedal predsednik CAF Patrice Motsepe

Tehnične podrobnosti afriške superlige še niso znane, neuradno pa je govora, da naj bi v prvi sezoni afriške superlige nastopalo kar 24 ekip.