V Barceloni se odpira nova fronta: Igralci ne želijo pristati za znižanje plač

Katalonski mediji poročajo, da se v Barceloni odpirajo nova trenja, ki izvirajo iz vse večje potrebe kluba po prilagoditvi plač igralcev aktualnim razmeram. Igralci menijo, da so svoje že storili v prvem valu.

Uredništvo
17. oktober 2020, 7:54

Foto: /

Barcelona je obdobju med obema sezonama nekoliko oklestila svoje stroške in razbremenila gigantski proračun za plače igralcev, kljub temu pa te še naprej ostaja najvišji v svetu nogometa. Ker je klub sezono sklenil z izgubo v višini 97 milijonov evrov in finančne projekcije kažejo, da bi bila izguba v letošnji sezoni lahko še višja, je vodstvo kluba svoje igralce vnovič pozvalo k znižanju plač. Neuradno je govora o tem, da naj bi vodstvo kluba igralce pozvalo naj zneske v njihovih pogodbah znižajo za 30 odstotkov, časnik Sport pa poroča, da naj bi bilo govora o fleksibilnem modelu, in sicer naj bi vodstvo kluba igralcem predlagalo, da se njihovi prihodki sorazmerno zmanjšajo z upadom skupnih prihodkov kluba, v obratni smeri pa bi to pomenilo, da bi se njihove plače vrnile na staro raven takoj, ko bi se klubski prihodki vrnili na raven pred izbruhom pandemije.

V vsakem primeru igralci za pobude kluba nimajo posluha. Časnik Sport poroča, da so igralci na vodstvo kluba že naslovili skupno pismo, v katerem so se pritožili nad tem, da jih je klub po elektronski pošti obvestil, da bodo že čez dva tedna potekala pogajanja glede prilagoditve pogodb. Igralci naj bi v pismu zapisali, da je takšen pristop neprimeren, da bi moral klub tako kočljive spremembe napovedati in sporočiti osebno, poleg tega pa igralci menijo, da ni etično, da klub od njih zahteva znižanje plač, čeprav je v nakupe novih igralcev vložil kar nekaj denarja.

Sport še dodaja, da igralce moti tudi pobuda kluba, naj jih za pogajalsko mizo zastopa le en igralec, v omenjenem pismu pa naj bi igralci vodstvo kluba spomnili tudi na to, da so na znižanje pristali že v prvem valu pandemije in da samoiniciativno poskrbeli za to, da številni zaposleni v klubu niso ostali brez služb.