V CONMEBOL svarijo: Ne ponovimo napake z Atenami in stoletnico OI, SP leta 2030 mora biti odigran v Južni Ameriki

Predsednik južnoameriške nogometne zveze Alejandro Dominguez je prepričan, da bi FIFA naredila zgodovinsko napako, če organizacije SP leta 2030 ne bi dodelila južnoameriški kandidaturi štirih držav.

Uredništvo
1. april 2023

Alejandro Dominguez in Gianni Infantino (Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

FIFA bo septembra leta 2024 določila gostitelja svetovnega prvenstva leta 2030, po doslej videnem in slišanem pa se bo bitka za največji nogometni turnir odvijala med dvema kandidaturama. V prvi skupaj nastopajo Španija, Portugalska in Maroko, v drugi pa celo štiri države, in sicer Argentina, Urugvaj, Paragvaj in Čile.

Južnoameriška nogometna zveza CONMEBOL je v petek organizirala kongres, na katerem je zbrane nagovoril predsednik Alejandro Dominguez in v prisotnosti predsednika FIFA Giannija Infantina izrazil prepričanje, da bi FIFA storila 'zgodovinsko napako', če organizacije SP ne bi dodelila južnoameriški kandidaturi.

 

"Ne ponovimo napake z olimpijskih iger, ko leta 1996 Atenam niso dodeli organizacijo iger na njihovo stoto obletnico. Čaka nas stoletnica svetovnih prvenstev in zgodovino moramo spoštovati," je povedal Dominguez.

"Predsednik Infantino, apeliram na vas, da poiščete način, po katerem bomo 100. Obletnico mundiala slavili v Južni Ameriki. To ni mundial leta 2030, to je 'stoletni' mundial," je še dodal Dominguez.

CONMEBOL je na istem kongresu tudi pokazala video posnetek, na katerem si lahko ogledate sedem stadionov, na katerih bi se odvijale tekme SP leta 2030, v kolikor bo seveda zmagala južnoameriška kandidatura.