V Mariboru so po enem letu ugotovili, kar so v Atalanti vedeli že lansko pomlad: Josip Iličić je lahko akter le še ob igrišču

S tem, ko Josip Iličić ne bo več igral za Maribor, se problemi v klubu ne bodo razrešili. Bo pa eliminiran moteč element, ki je škodil tako klubu kot Iličiću samemu.

Miran Zore
18. september 2023

(Foto: pigac.si)

Ideja in nato sam prihod Josipa Iličića v Maribor sta bila lansko jesen sprejeta z navdušenjem in odobravanjem. Slavni nogometaš, ki se je 12 let pred tem prav iz Ljudskega vrta izstrelil v Italijo, je bil sprejet odmevno in njegovi nogometni veličini primerno. Dobil je tudi čas in zaupanje ter, kar ni nepomembno in samoumevno, tudi za takšno vrsto posla nenavadno dolgo in za slovenske razmere težko pogodbo. O njeni vsebini se le špekulira, ima pa Iličić po besedah Marka Šulerja z njo omogočeno tudi opcijo prehoda iz igralske v kakšno drugo vlogo znotraj kluba. Danes že vemo, da je bil podpis takšne pogodbe zaletavo dejanje športnega direktorja. 

Josip Iličić je kljub neposrečenim mariborski avanturi še vedno veliko ime in je ne glede na vse močna prezenca, to smo nenazadnje videli tudi ob njegovem druženju z zvezdami turškega Fenerbahčeja, vendar le še ob igrišču. Tam je imel Iličić precej več za povedati kot na njem. Danes je Iličić z vsemi svojimi problemi in prilagoditvami predvsem igralec, ki je za trenutni Maribor povsem neprimeren. 

Damir Krznar je o Iličiću, ki nikoli ni bil njegova prestopna želja, vselej govoril spoštljivo. Zavedajoč se vsega, kar Iličić predstavlja v Mariboru in slovenskem nogometu. To je počel do točke, ko je njegovo preživetje na klopi Maribora postalo močno ogroženo. Trener, ki je Mariboru kljub vsem težavam vendarle prinesel marsikaj pozitivnega in donosnega, je Iličiću zdaj jasno povedal, da nanj ne bo več računal. Retorika "jaz ali on" jasno kaže na obseg težav, ki jih imajo v Mariboru z večno nepripravljenim Iličićem. Vse skupaj je očitno postalo neznosno.

Kritik očitno nevajeni Iličić je zaenkrat reagiral po svoje. Na Instagramu je spomnil, kdo in kaj je nekoč bil. Zdi se kot bi Zlatko Zahović, ki je nedavno javno povedal, da "Josip Iličić protestira kot majhen otrok", vedel, kaj sledi. Oglasil se Iličić medtem še ni. 

Maribor brez Iličića bo zagotovo drugačen. Iličićev umik zagotovo ne bo rešil akutnih problemov v ekipi, ki so predvsem posledica kadrovanja športnega direktorja. Kritičnih igralnih položajev, na katerih mora trener "izmišljati" in eksperimentirati, je namreč več. Bo pa trener zdaj imel več kontrole znotraj garderobe in s tem več manevrskega prostora, da moralno potolčene igralce spet prepriča v to, da zmorejo več. 

Josip Iličić pa ... Njegove resne igralske kariere je bilo kot kaže konec že spomladi 2022. Takrat, ko mu je tudi Atalanta po zanj res težkem obdobju dala čas in priložnost, pokazala razumevanje za njegove težave, a so v Bergamu hitro ugotovili, da Josip Iličić v njihovi ekipi ne more več igrati. Tako kot ne more več igrati za Maribor.