V Parizu je burno: Čeferinov zaupnik na čelu UEFA, Katar prevzema evropski nogomet?

V francoski prestolnici se je odvil kongres UEFA, predsednik Aleksander Čeferin pa je ob tej priložnosti napovedal, da ne bo kandidiral za nov mandat. Njegov najverjetnejši naslednik naj bi bil že znan, prav tako Slovenčeva naslednja funkcija.

Uredništvo
9. februar 2024

Ob zadnjem kongresu krovne evropske nogometne organizacije UEFA je bil izglasovan nov statut, ob tem pa je največ prahu dvignil predsednik Aleksander Čeferin, ki je zatrdil, da se po izteku aktualnega mandata elta 2027 ne bo kandidiral za novega.

Na kongresu so bili ratificirani novi člani izvršnega odbora, med drugim Nasser Al-Khelaifi, sicer predsednik PSG, in Miguel Angel Gil Marin iz madridskega Atletica, oba sta sprejela štiriletna mandata.

Po 48. kongresu UEFA se je nemudoma začelo ugibanje kdo bo Slovenca naslednil na čelu organizacije, večina pa meni, da prave dileme ne bo. Novi prvi mož naj bi tako postal Nasser Al-Khelaifi, prvi človek francoskega velikana iz Pariza in eden najbližjih sodelavcev Čeferina.

Če bi se ta scenarij uresničil, bi UEFA tako prvič v zgodovini dobila predsednika, ki ni Evropejec. Prvi predsednik UEFA je leta 1954 postal Danec Ebbe Schwartz, ki je to funkcijo opravljal osem let.