V treh mesecih se je Adrianu Zeljkoviću življenje obrnilo na glavo: Maja je izpadel v drugo ligo, zdaj igra s Fenerbahčejem in lovi nastop na Euru

Pogovarjali smo se z Adrianom Zeljkovićem, mladim slovenskim reprezentantom, ki v letošnji sezoni prvič igra v tujini. Minuli konec tedna je dosegel prvi gol za Spartak.

Miran Zore
24. oktober 2023

Adrian Zeljković igra za Spartak iz Trnave. (Foto: uradna spletna stran kluba)

Adrian Zeljković je preživel sanjske tri mesece. Slovenski vezist je sredi julija zapustil Tabor iz Sežane, ki je izpadel v drugo ligo, nekaj časa čakal v negotovosti, nato pa sprejel konkretno ponudbo Spartaka iz Trnave. To je bila odločitev, ki nekako sovpada z razvojem njegove kariere. Po obdobju v Sežani, kamor je šel z namero, da redno igra in napreduje, je Zeljković odšel v tujino, svoje odločitve pa tri mesece pozneje ne obžaluje.

Po lepi predstavi proti Fenerbahčeju še prvi gol v slovaški ligi: Super projektil mladega slovenskega reprezentanta Adriana Zeljkovića

Zeljković je standardni član Spartaka, z njim igra v konferenčni ligi, povrhu vsega pa je tudi pomemben igralec mlade slovenske reprezentance, ki zaenkrat odlično igra v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Minuli konec tedna pa je dosegel še svoj prvi gol na Slovaškem. 

"Res se ne morem pritoževati. Vse gre po načrtih. Trudim se in zaenkrat je vse pozitivno. Navdušen sem nad Spartakom. Skočil sem na višjo raven, napredujem," pravi Zeljković, ki je s soigralci v kvalifikacijah izločil Lech Poznan in Dnipro, da je prišel do skupinskega dela konferenčne lige, v kateri igra s Fenerbahčejem, Nordsjaellandom in Ludogorcom

Preskok, torej iz boja za obstanek v slovenski ligi do merjenja moči s Fenerbahčejem, Zeljković težko opiše. Njegova kariera se hitro razvija, sam pa se je preprosto prepustil toku: "Ne vem, kako bi opisal. Mogoče se bo zdelo čudno, ampak v osnovi delam vse isto. Treniram, sem osredotočen. Okoliščine so tiste, ki se spreminjajo. Odraščam, prej sem igral tam, zdaj igram tukaj. Učim se. Priznam, hitro se mi dogaja vse skupaj, nisem še analiziral, ker ni bilo časa. Prepustil sem se toku."

Danes odločitve za Spartak ne obžaluje. Olimpija, Dinamo Tbilisi in še nekateri zainteresirani klubi so bili premalo konkretni. 

"Vem, da se je govorilo in pisalo marsikaj. Ni pa bilo dovolj konkretno. Ko se je oglasil Spartak, mi je bilo takoj všeč. Nisem želel zavlačevati, predlogo čakati. Veste zakaj? Ker sem dobil občutek, da me res hočejo in to so tudi podkrepili z dejanji. Pozanimal sem se glede kluba. Ko sem videl, kakšen stadion imajo, tudi rivalstvo s Slovanom je močno, to so lepi derbiji ... Priložnost se je ponudila in jaz sem jo zgrabil."

Adrian Zeljković je iz Slovenije odšel z 41 odigranimi tekmami v prvi slovenski ligi. 

Zeljković je v mlajših letih nogomet igral za Žalec, Maribor, Šampion, Celje in Olimpijo. Za Sežano pa se je odločil le in zgolj zaradi minutaže. Denarja na Primorskem tako ali tako nikoli ni bilo veliko.

"Že, ko sem šel tja, sem vedel, da ne cvetijo rože in da plače zamujajo. Denar mi v tisti fazi kariere ni bil prioriteta, pripravljen sem bil žrtvovati to. Sežana je majhen kraj, klub je majhen, ampak sem dobil priložnost. Vedel sem, po kaj sem prišel. To je bila dobra odskočna deska zame."

Ne zgolj v klubu, tudi v reprezentanci Zeljkoviću trenutno dobro gre. Ekipa, ki jo vodi selektor Mile Ačimović, je uspešna v kvalifikacijah za nastop na Euru. Premagala je Bosno in Hercegovino, Ciper in Avstrijo.

"Imamo kakovostno reprezentanco. Zdaj nam dobro gre. Verjamemo vase, želimo si uspeha. Pred nami je še nekaj težkih tekem, a smo na dobri poti."

Glede na to, da je Zeljković star šele 21 let, mu želja in ciljev v karieri ne manjka. 

"Prvi in osnovni cilj je, da igram. Pa da sem zdrav, a to ni povsem v mojih rokah. Potem pa ... Reprezentanca? To je cilj vsakega igralca. Želim igrati na višji ravni, mislim, da bi nekoč lahko igral tudi na elitni ravni. To bo odvisno od marsičesa, a verjamem, da imam noge in glavo za to."