VAR je sodnika pustil na cedilu, enajstmetrovke ne bi smelo biti

Francoski strokovnjak je pokomentiral situacijo iz sinočnjega polfinalnega obračuna med Anglijo in Dansko, zanj enajstmetrovke ni bilo.

Uredništvo
8. julij 2021, 9:24

(Foto: Getty Images)

Legendarni nekdanji trener je mnenja da je sodnik Danny Makkelie sinoči storil napako, ko je pokazal na belo točko v korist angleške reprezentance. Nogometna javnost bo še nekaj časa razpravljala o tem, če so Angleži v finale letošnjega Eura napredovali po pošteni poti. Nizozemski sodnik je v prvem delu podaljškov dosodil enajstmetrovko v korist angleške izbrane vrste po tem, ko je napadalec Raheem Sterling hitro padel ob dvoboju z Dancema Joakimom Melejem in Mathiasom Jansenom.

Zdi se, da je bil kontakt med omenjenimi nogometaši minimalen oz. da je sodnik srečanja precej hitro dosodil enajstmetrovko. Makkelie je bil sicer v komunikaciji z operaterji iz VAR sobe, ni pa se odločil za pregled počasnega posnetka. Angleži so tako preko Harryja Kana povedli na 2:1 in se na koncu veselili zmage in posledično tudi uvrstitve v veliki finale Eura.

Po tekmi se je oglasil Arsene Wenger, ki v času trajanja evropskega prvenstva deluje kot strokovni sodelavec pri televizijski hiši beIN Sports. 71-letni strokovnjak se z sodniško odločitvijo ni strinjal. Wenger meni da so sodniki iz VAR sobe glavnega delivca pravice na tekmi pustili na cedilu, ker ga niso pozvali, da si situacijo še sam ogleda na pomožnem ekranu ob igrišču.

To ni bila enajstmetrovka. Ni mi jasno, zakaj niso sodniki v VAR sobi nizozemskega delivca pravice pozvali, da si situacijo še sam ogleda v počasnem posnetku. V takšnih trenutkih je izredno pomembno, da je sodnik popolnoma prepričan v svojo odločitev. V tem primeru situacija ni bila tako enostavna in jasna, VAR pa je glavnega sodnika pustil na cedilu.”

Angleži se bodo v velikem finalu Eura v nedeljo zvečer pomerili z izbrano vrsto Italije.