Včeraj prvak, danes ne obstajaš več: Suning je zaprl svoj klub v Jiangsuju

Jiangsu Suning, klub v lasti lastnikov Interja iz Milana, je štiri mesece po osvojenem naslovu kitajskega prvaka sporočil, da končuje vse svoje 'nogometne aktivnosti.' Z drugimi besedami - kluba ne bo več.

Uredništvo
28. februar 2021, 2:20

Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze

V kitajskem nogometu gredo tokovi hitro iz enega ekstrema v drugega. Še pred leti smo skoraj redno poročali o odmevnih nakupih, bajnih plačah in neskončnih ambicijah kitajskih prvoligašev, zelo ambiciozno pa so se kitajske korporacije lotile tudi naskoka na evropski nogomet, saj so prevzela lastniške deleže v velikih evropskih klubih kot so Milan, Atletico, Manchester City ali Inter.

Obdobja molznih krav je konec, saj so v trenutnih razmerah na Kitajskem ugotovili, da je nogomet na takšni ravni preprosto predrag. V središču restriktivnih ukrepov je trgovinski koncern Suning, ki je bil še nedavno na višku moči – imel je večinsko lastništvo v enem najboljših italijanskih klubov Interju, novembra pa je Jiangsu Suning, Suningov klub na Kitajskem, osvojil naslov državnega prvaka.

Danes je Inter naprodaj, Jiangsu pa je le štiri mesece po osvojenem naslovu sporočil, da zaključuje svoje nogometne aktivnosti ter da v tem trenutku ne more zagotoviti svoje udeležbe v novi sezoni kitajskega prvenstva.

V tehničnem smislu klub še ni bankrotiral, vendar pa je brez finančne podpore Suninga to bolj ali manj le še vprašanje časa.

Jiangsu je v zadnjih letih v svojih vrstah gostil kar nekaj velikih imen mednarodnega nogometa, med katerimi velja izpostaviti Brazilca Alexa Texeiro, za katerega je Šahtarju plačal kar 50 milijonov evrov odškodnine, ter nekdanjega vezista Chelseaja in Benfice Ramiresa.

 
adplus-dvertising