Včerajšnji rezultati so praktično že zagotovili, da bo imela Serie A v prihodnji sezoni v ligi prvakov pet ekip

Italijanska Serie A bo z ogromno matematično verjetnostjo v nasledni sezoni lige prvakov nastopala s kar petimi ekipami.

Uredništvo
12. april 2024

Roma (Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

V sezoni 2024/25 bo liga prvakov zaživela v novem formatu s 36 ekipami, dve prvenstvi pa bosta na podlagi koeficientov v sezoni 2023/24 dobili po enega dodatnega predstavnika. Italijanska Serie A trenutno vodi na tej lestvici, dodatno mesto v ligi prvakov pa si bo zagotovila, če bo na povratni tekmi četrtfinala konferenčne lige Fiorentina premagala Viktorio iz Plzna ter če Atalanta ne bo izgubila proti Liverpoolu.

Tudi če se ta scenarij ne bo uresničil, bo upoštevajoč prednost pred ostalimi ligami Serie A z veliko verjetnostjo v naslednji sezoni v ligi prvakov prisotna kar s petimi ekipami.

V tem trenutku bi to pomenili, da bi v ligi prvakov igrali Inter, Milan, Juventus in Bologna (prve štiri ekipe Serie A), peto mesto na lestvici pa trenutno zaseda Roma.

Roma se za peto mesto bori z Atalanto, pred katero ima pet točk prednosti, Atalanta pa bi potencialno Romo lahko 'izločila' z zmago v ligi Europa, saj zmagovalcu tega tekmovanja avtomatično pripade vstopnica za ligo prvakov v naslednji sezoni.

Trenutno drugo mesto na jakostni lestvici zaseda nemška Bundesliga, tretje pa angleška Premier League.