Velik skok: Ajax iz Amsterdama ima novega športnega direktorja, našel pa ga je kar v škotskem Championshipu

Kdo je 39-letnik, ki je nazadnje deloval v škotski drugi ligi, zdaj pa bo dobil priložnost pri velikanu iz lige Eredivisie?

Uredništvo
29. november 2023

Ajax je delo športnega direktorja zaupal mlademu domačemu strokovnjaku. (Foto: Getty Images)

Marijn Beuker je novi športni direktor Ajaxa iz Amsterdama. Gre za 39-letnega Nizozemca, ki je bil zadnja leta direktor pri škotskem Queen’s Parku iz tamkajšnjega Championshipa. Leta 2005 je deloval kot športni znanstvenik pri italijanski Romi, toda že po manj kot letu dni se je vrnil v domovino, kjer je postal vodja in koordinator mladinskega pogona pri klubu AZ iz Alkmaarja, kjer je bil zaposlen do leta 2021.  

S koncem leta 2021 je presenetljivo postal športni direktor pri Queen’s Parku. Kako se je prebil do Ajaxa? Bržkone je veliko vlogo igrala njegova povezava z Louisom Van Gaalom. Prekaljeni nekdanji trener je te dni svetovalec pri Ajaxu, Beukerja pa pozna iz časov, ko je kot trener vodil prej omenjeni AZ. Dejstvo pa je tudi to, da je Queens Park dvakrat zapored napredoval v višjo ligo, odkar je prišel v klub.  

Zanimivo bo pospremiti kako se bo Beuker znašel kot športni direktor Ajaxa, ki ima trenutno veliko težav na marsikaterem področju. Na zelenicah jim gre sicer že precej bolje kot na začetku sezone, ko so se znašli celo na zadnjem mestu v nizozemskem prvenstvu. Ta hip zasedajo osmo mesto, v prejšnjem krogu pa so s kar 5:0 razbili Vitesse. Jutri jih čaka že snidenje proti Marseillu v sklopu lige Europa