Vinicius ima vse bolj trdo kožo: Včeraj je utišal marsikoga

Vinicius Junior je nenavaden primer. Številni se spotikajo ob njegove pomanjkljivosti, navkljub temu pa v enem najbolj zahtevnih klubov na svetu uživa veliko zaupanja, ker je napakam navkljub – nepredvidljiv.

Klemen Kos
7. april 2021, 12:01

Vincius je proti Liverpoolu prvič na tekmi lige prvakov dosegel dva zadetka. (Foto: Getty Images)

Jorge Valdano je pred dnevi izjavil, da ne bi preveč razmišljal, če bi Paris Saint Germain prodajo Kyliana Mbappeja pogojeval s prihodom Viniciusa. Karim Benzema, eden od vodij slačilnice Reala, je pred meseci soigralcu Ferlandu Mendyu naročil, naj žoge ne podaja preveč Viniciusu, ker 'ta igra za nasprotno stran'. Španski mediji se že leta spotikajo ob kronične Viniciusove težave z zaključevanjem, številni se sprašujejo, kdo oziroma kaj je zares Vinicius – je res nebeški talent ali je zgolj eden od mnogih?

Čeprav se skozi leta ustvarja vtis, da Vinicius nima vrlin za dolgoročen uspeh v Madridu, težko prezremo podatek, da je Vinicius, ki kot najdražji 16-letnik vseh časov nikoli ni bil deležen kaj prida velikega potrpljenja javnosti, do 20. leta starosti za Real iz Madrida odigral že 106 tekem, na katerih je dosegel 14 zadetkov in zbral 22 asistenc. Seveda, to ni primerljivo z dosežki Cristiana Ronalda, ki je v Madridu igral na enakem igralnem položaju, a istočasno v Madridu ni na spregled igralca, ki bi uspel te številke prekositi. Eden Hazard jih nikoli niti ni imel možnosti loviti, Marco Asensio pa ima tako kot Vinicius svojo lepotno napako – v estetskem smislu je njegova igra paša za oči, v efektivnem pa njegove številke niso kaj prida boljše od Viniciusovih. Na 181 tekmah za  Real je dosegel 36 zadetkov, šteje pa pet let več od Brazilca."Zunanji svet naj govori, jaz pa bom nadaljeval z delom. S trdim delom postajam močnejši. Zelo se trudim, saj sem od malega sanjal, da igram za Real Madrid in zato si vedno za klub in za naše navijače želim vse najboljše," je po včerajšnji tekmi proti Liverpoolu, morda ne najboljši, zagotovo pa najbolj odmevni, povedal Vinicius.

Kritiki Viniciusa poudarjajo, da je pri zaključevanju akcij za igralca Reala iz Madrida premalo precizen, vendar pa obstaja kar nekaj razlogov, zakaj mu Zinedine Zidane navkljub tej hibi ponuja veliko priložnosti za dokazovanje. To je včeraj na svoji koži dobro spoznal Liverpoolov zvezdnik Trent Alexander-Arnold, ki je naletel na hitrega, spretnega in fizično močnega nasprotnika, ki je svoj neizmeren talent bolj kot z dvema goloma demonstriral z akcijo, ko je v polnem šprintu velemojstrsko zaustavil žogo in skoraj brez vmesnega postanka nadaljeval prodor. Vrlina, ki je premorejo le zelo redki igralci. Vinicius po tekmi ni pozabil pohvaliti Tonija Kroosa, ki ga je obdaril z čudovito asistenco.

"Toni je neverjeten, legenda kluba. Njegov slog je neprimerljiv s komer koli. Hvaležen sem mu za asistenco,"
je povedal Vinicius.

Poseben talent ali eden od mnogih? Vinicius je bil včeraj bolj na prvi strani, že v naslednjem tednu dni pa bo imel sijajno priložnost, da potrdi, da včerajšnji obračun proti Liverpoolu ni bil le nekakšen preblisk. V naslednjem tednu dni bo Real Viniciusa proti Barceloni in Liverpool znova potreboval točno takšnega, kot ga je dobil včeraj.   
 
adplus-dvertising