Virus je v preteklosti že prestavljal tekme: Cimerotić, Cesar, Ilić namesto na igrišče v bolnišnico

Trenutne krize ne moremo primerjati z ničemer. Je pa v preteklosti slovenski nogomet že imel težave z virusi. Odpadale so tekme, igralci so morali na testiranja, nekateri pa celo v bolnišnico.

Miha Zupan
25. marec 2020, 8:06

Foto: /

V teh dneh, ko koronavirus razsaja po vsem svetu, šport seveda ni v prvem planu. Nogomet se je preprosto ustavil, tekme so preložene na kasnejši čas. Zdi se, da evropski (in z njim tudi slovenski) nogomet še nikoli ni bil pred večjim izzivom. Vse kar preostane nogometašem in nogometnim funkcionarjem, je to, da čakajo in upajo, da bo oblastem uspelo čim prej ustaviti pandemijo.

S tako razširjeno zdravstveno krizo se sicer v slovenskem nogometu še nikoli nismo bili prisiljeni soočiti, kljub temu pa nam pogled v ne tako oddaljeno zgodovino razkrije, da je nalezljiva bolezen tudi v preteklosti že spreminjala nogometni spored. Gre sicer za dogodke, ki se po razsežnosti in nevarnosti nikakor ne morejo primerjati z današnjimi razmerami, so pa v tem kontekstu nadvse zanimivi. Sezona 2004/05 je postregla kar z dvema primeroma, ko je bilo treba prestavljati tekme zaradi zdravstvenih težav nogometašev.

Konec julija 2004 je skoraj celotno prvo moštvo ljubljanske Olimpije zaradi bakterije stafilokok dobilo neprijetne gnojne ture. Zdravstveni inšpektorat je zato prepovedal skupne treninge. Prva tri srečanja Olimpije (proti Domžalam, Primorju in Mariboru) so morala biti prestavljena. Sebastjan Cimirotić, Boštjan Cesar, Branko Ilić, Darijan Matić, Dušan Kosić in drugi varovanci trenerja Milivoja Bračuna so namesto na nogometna igrišča odšli v bolniške postelje.

Z 11. avgustom 2004 je s treningi lahko pričela prva skupina devetih igralcev, ki so bili po operaciji na testiranjih dvakrat zapored negativni. Preostanek igralskega kadra se jim je pridružil nekoliko kasneje, ko so tudi ti igralci opravili enak proces testiranja. Olimpija je tako svojo prvo tekmo nove sezone odigrala šele 21. avgusta, v 4. krogu proti Muri in izgubila z 0:2. Prestavljene tekme so odigrali v prostih terminih v nadaljevanju sezone. (Z Domžalami že v sredo, 25. avgusta, s Primorjem 15. septembra, derbi z Mariborom pa šele 20. oktobra 2004.)

Konec oktobra, ravno ko je Olimpija spravila pod streho vse zaostale tekme, pa je zdravstvena kriza udarila še v Novi Gorici. V četrtek, 21. oktobra 2004, je kar deset varovancev trenerja Pavla Pinnija končalo v postelji. Pokosili sta jih dve virusni obolenji (nazofarengitis in traheitis), ki sta povzročili visoko temperaturo, kašelj in splošno oslabelost organizma. "Gre za nalezljivo bolezen, za kapljično infekcijo, saj se s kašljanjem in kihanjem te kapljice razpršijo v prostoru in z vdihavanjem se prenaša na druge,« je pojasnil klubski zdravnik dr. Vasja Kruh.

Naslednjega dne se je število okuženih še povečalo. Zbolela je skoraj celotna prva ekipa: Vasja Simčič, Saša Ranić, Miran Burgić, Andrej Komac, Simon Živec, Admir Kršić, Jani Šturm, Saša Panić, Jaka Šabec, Dragoljub Nikolić in na koncu še Aleksandar Rodić. Edina, ki se nista nalezla, sta bila Aleš Kokot in Moldavec Vladislav Lungu.

Goričani so zaradi tega prosili za prestavitev prvenstvene tekme s Koprom, ki je bila na sporedu v soboto, 23. oktobra 2004. Iz enote za nalezljive bolezni Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica so dobili ustrezno potrdilo in vodstvo tekmovanja je na podlagi 15. člena tekmovalnega pravilnika NZS ugodilo njihovi prošnji.

Oboleli igralci so dokaj kmalu okrevali in že v sredo, 3. novembra, odigrali prestavljeno tekmo s Koprom. Bolezen jim očitno ni pustila prevelikih posledic, saj so Koprčane premagali z 2:0.
loading...