Vitesse je bil še do nedavnega ‘podružnica Chelseaja’, zdaj pa nizozemskemu klubu grozi propad

Pri nizozemskem prvoligašu imajo velike finančne težave. Prevzem kluba ne poteka po načrtih in vprašanje je, če bo dobil licenco za novo sezono.

Uredništvo
3. april 2024

Za Vitesse je pred leti nastopal tudi slovenski napadalec Tim Matavž. (Foto: SPS)

Vitesse ima velike finančne težave in trenutno še niti ni jasno, po kakšni poti si namerava nizozemski klub zagotoviti tekmovalno licenco za prihodnjo sezono. Težava je tudi to, da je ekipa na predzadnjem mestu v ligi Eredivisie in izpad v drugoligaško konkurenco bi še bolj negativno vplival na finančno sliko. Tukaj pa se težave še ne končajo.

Zdelo se je, da se bo Vitesse lahko prijel rešilno bilko v obliki ameriškega poslovneža Coleya Parryja, ki želi postati novi lastnik.

Parry namerava primanjkljaj pokriti v okviru prevzemnih načrtov. Zagotovil je tudi bančna potrdila, toda s tem ni prepričal odbora za licenciranje. Vitesse se želi zdaj znajti drugače in se obrniti na pomoč lokalnih investitorjev v Arnhemu.

Toda Američan ni pripravljen odstopiti od svojih načrtov po prevzemu kluba. Posledično je moral Vitesse zdaj povleči novo potezo. Na mesto direktorja je začasno imenoval kar Edwina Reijntjensa, ki ima s tovrstnimi situacijami že nekaj izkušenj, saj je pred leti uspešno pomagal že klubu ADO Den Hag, ki je tedaj vendarle dobil novo licenco.

“Velike možnosti so, da bo klub propadel. V nasprotnem primeru me ne bi poklicali. Potrudili se bomo v kratkem sestaviti smiseln in uresničljiv načrt ter ga predstaviti odboru. Dejstvo, da se doslej tega ni dalo urediti, me zelo skrbi,” je povedal Reijntjens.

Vitesse bo moral po hitrem postopku napraskati vsaj sedem milijonov evrov, da bi delno pokril dolgove in imel podlago za licenco.