Vržen Volkovom

Poslovna poteza, realizirana, da bi se AC Milan krepil, je razjezila navijače kultnega italijanskega kluba. Rossoneri so za višje cilje žrtvovali igralca, ki je simboliziral pripadnost klubu in dajal smisel obstoju klubske nogometne šole.

Miran Zore
31. julij 2019, 1:20

Patricka Cutroneja bodo razvijali Angleži oziroma Portugalci, ne AC Milan. (Foto: uradna spletna stran kluba)

Rekonstrukcija AC Milana z novim vodstvom, ki seveda še poteka, je že po nekaj tednih od začetka zavila v smer, ki navijače upravičeno močno skrbi. Ne samo, da velikih okrepitev še vedno ni od nikoder (Krunić in Hernandez to namreč nista), zdaj je bolj kot to, koga AC Milan ni uspel pripeljati, pomembno to, koga je izgubil. Izgubil pa je mladega napadalca Patricka Cutroneja, domačega igralca, navijača kluba, ki je 12 let svojega življenja preživel v AC Milanu. 

Pogled na igralčevo statistiko iz lanske sezone potezi uprave AC Milana pritrjuje. Cutrone, ki je v prvi ekipi debitiral leta 2017, je igral manj kot sezono pred tem (bil je celo prvi strelec ekipe), posledično je bil slabši tudi njegov efekt. Začel je vsega 12 tekem v Serie A, skupno zbral 22 nastopov, dosegel je le tri gole in prispeval dve podaji. Manj od pričakovanj, toda istočasno je treba vedeti, da za igralca njegove starosti in izkušenj sezona manjšega padca ni nobena tragedija. Tudi zato poteza AC Milana skrbi. Klub, ki je trenutno precej oddaljen od svoje stare slave, je namreč prehiro izgubil zaupanje v lasten produkt, v igralca, ki pooseblja identiteto kluba in konec koncev še vedno velik potencial, ki je dosegel gol v vsaki od selekcije italijanske reprezentance, debitiral pa tudi že v A selekciji. 


Cutrone je bil na prepihu sicer že nekaj časa. V klubu niso več vedeli, kaj storiti z njim. Vedeli pa seveda so, da je Cutrone na trgu unovčljiv igralec. A sprva ni bil naklonjen odhodu. V zadnjih dneh, tudi po propadu prestopa Andrea Silve v Monaco (klub si je obetal denar s tega naslova), pa so ga v klubu omehčali do te mere, da je selitev v klub, kjer ne bo prvi napadalec (to je Raul Jimenez) sprejel. Poslovil se je od svojega priljubljenega kluba in zastavil nov izziv v karieri. Navijači so ga zasuli s sporočili vzpodbude, klub, ki v občutljivem obdobju nekonkurenčnosti najboljšim morda prehitro pozablja na identiteto in vez z navijači, pa z ogorčenjem in besom. 

"Slovo je boleče, ampak v življenju je treba sprejemati težke odločitve," je tako ob odhodu iz Milana dejal mladi nogometaš, ki je za 20 milijonov evrov prestopil v Wolverhampton. Na izrecno željo trenerja Nuna Espirita Santa, ki kupuje igralce s potencialom in stremi k temu, da jih sam razvija v še boljše igralce. 

"Wolverhampton me je res želel, igranje v Premier League pa je fantastično," je še dejal Cutrone, ki je bil žrtvovan tudi zato, da je AC Milan sprostil nekaj sredstev za nove nakupe. Kam bo denar usmeril, bo zdaj še toliko bolj pomembno. Zaenkrat se Rossoneri neuspešno "zapikujejo" v nerealne tarče, denimo Angela Correo iz Atletica. Če ne bodo pripeljali igralca, ki bo dejansko boljši od Cutroneja (trenutno je prvi napadalec ekipe Piatek), bo prestop 21-letnika še toliko manj smiseln. 

Za italijanski nogomet to ni dobra novica
Cutronejev primer spominja na zagato, v katero se bodo kot kaže ujeli pri še enem italijanskem velikanu. Aktualni prvak Juventus ima namreč prav tako mladega, perspektivnega in tudi že dokazanega napadalca, ki bi potreboval zaupanje in minutažo, a bo prav tako žrtvovan. Moise Kean je v lanski sezoni nakazal velike stvari, nadgradnje v Torinu pa ne bo dočakal. Zaradi gneče v napadu bo Juventus mladeniča, ki je tako kot Cutrone reprezentančni material, kot vse kaže prodal, v angleško Premier League, natančneje v Everton. Dva velika potenciala italijanskega nogometa ob neodobravanju italijanske stroke in tudi javnosti tako prehajata v angleške roke.