Vse močnejši odpor proti mundialu v Katarju, vse več klubov želi bojkotirati prvenstvo

Norveški nogomet vse bolj krepi idejo o bojkotu svetovnega prvenstva v Katarju leta 2022.

Uredništvo
2. marec 2021, 8:44

Foto: FIFA

Negodovanje je na Norveškem že prešlo v fazo dejanj. Tromso je prvi norveški klub, ki je javno izrazil nasprotovanje dogajanje v Katarju in javno razglasil svoj bojkot svetovnega prvenstva, ki ga bo Katar gostil prihodnje leto.

Na Norveškem (pa tudi drugod po Skandinaviji) je vse več očitkov glede neživljenjskih razmer na gradbiščih po Katarju. Organizacija mundiala v tej država je sicer že vse od razglasitve "zmage" na izboru deležna tudi očitkov o manipulacijah in korupciji. 

Pri Tromsu so, ko so na svoji uradni spletni strani razglasili bojkot, zapisali tudi, da od Norveške nogometne zveze pričakujejo konkretne poteze. Očitno pa Tromso dobiva "družbo" v svojem protestu, saj se mu pridružujejo tudi Stromsgodset, Viking in Odd. V fazi preučitve te opcije pa so tudi pri Rosenborgu, Stabaeku, Bodo/Glimtu, Ranheimu in Brannu.

Na nogometni zvezi pa ostajajo zadržani glede bojkota, predsednik Terje Svendsen je mnenja, da bojkot ne koristi nikomur. Norveški vpliv v svetu je po njegovi oceni premajhen, da bi bojkot imel vidnejše posledice. Se pa strinja glede drugih oblik pritiska in opozarjanja na nepravilnosti, ki zadevajo katarsko organizacijo svetovnega prvenstva, mnenja je tudi, da Katar sploh ne bi smel dobiti organizacije mundiala. 
 
adplus-dvertising