Wenger: Manj kvalifikacij in več mundialov

Direktor FIFA za razvoj nogometa Arsene Wenger je prepričan, da nogometni koledar potrebuje prevetritev. V zameno za mundial na vsaki dve leti želi skrajšati kvalifikacijski cikel.

Uredništvo
24. september 2021, 2:41

Arsene Wenger je protagonist pobude, da bi se mundial igral vsaki dve leti. (Foto: Getty Images)

Mednarodni nogomet se trenutno nahaja v eri velikih prelomnic. Še vedno se ni polegel prah po viharju, ki je nastal zaradi evropske superlige, ko je na pomolu že naslednja velika bitka, ki se vrti okoli predloga, da bi se svetovno nogometno prvenstvo igralo na vsake dve leti in ne več na štiri, kot je bilo v navadi doslej.

FIFA je naklonjena zamisli, ki je trenutno v Evropi naletela na močan odpor. Uprla sta si je UEFA in celo Evropska komisija, direktor FIFA za razvoj nogometa Arsene Wenger pa navkljub številnim pomislekom meni, da gre za revolucijo, ki je skladna s trenutnimi nogometnimi trendi.

"Trenutni sistem strukture sezon ni ne jasen, ne preprost, ne moderen. Če bomo nadaljevali v tej smeri, se bomo zabijali v steno. Igralcem zares zelo škodijo ponavljajoča se potovanja in s tem povezani 'jet lagi'. Če bomo skrčili kvalifikacijski cikel, bodo pridobili klubi in igralci."


Wenger se ne strinja s pomisleki, da bi skrajšanje časa med dvema mundialoma razvrednotilo vrednost celotnega tekmovanja.

"Svetovno prvenstvo je tako velik dogodek, da njegov prestiž ne bi mogel trpeti. Vedno želiš biti najboljši na svetu in najboljši bi bil rad vsako leto."


"Ne gre za moj osebni 'ego trip'. Moja naloga je bila prevetriti nogometni urnik in pri tem se želim posvetovati z vsem svetom. Ta predlog sem spravil na plan zgolj zato, ker mislim, da je dober za ta šport."

"Veliko negativnih odzivov prihaja le zato, ker številni ne vidijo širše slike. Mundial na dve leti je smiseln le v primeru, če bomo prevetrili in skrčili sistem kvalifikacij."