Wenger: Še malo, pa sodniki ne bodo imeli več težav s prepovedanimi položaji, vse bo avtomatizirano

Vodja oddelka za razvoj nogometa pri FIFA Arsene Wenger trdi, da je nova velika sprememba v nogometu tik pred vrati. Že prihodnje leto bo proces določanja prepovedanih položajev povsem avtomatiziran.

Uredništvo
13. oktober 2021, 12:39

Arsene Wenger je vodja oddelka za razvoj nogometa pri FIFA. (Foto: Getty Images)

Pravilo prepovedanega položaja je že celo večnost kamen spotike v nogometu, kot vse kaže pa bo po desetletjih neskončnih debat o upravičenosti oziroma neupravičenosti prepovedanih položajev konec. Video pomožni sodnik (VAR) je precej izboljšal točnost dosojanja prepovedanih položajev, naslednji korak pa bo popolna avtomatizacija, ki bo sodnikom precej olajšala delo in tudi pohitrila samo igro, kar je trenutno še največji očitek VAR.

Vodja oddelka za razvoj nogometa pri FIFA Arsene Wenger je razkril, da so velike spremembe že v pripravi in da bodo morda v veljavi že v letu 2022.

Obstajajo dobre možnosti, da bo pravilo prepovedanega položaja na svetovnem prvenstvu že povsem avtomatizirano.


"Nadaljevati moramo v smeri  hitrejšega sprejemanja odločitev, kar še posebej velja za pravilo o prepovedanem položaju. Leta 2022 bomo na svetovnem prvenstvu v Katarju te odločitve lahko sprejemali že zelo hitro"

"Zaradi tega bo tekma potekala hitreje, kar je očitek, ki ga pogosto slišimo na račun VAR. Te prekinitve predstavljajo velik emocionalni test, vendar pa gre na koncu koncev za to, ali si želimo poštenih odločitev ali ne."


"Obstajajo dobre možnosti, da bo pravilo prepovedanega položaja na svetovnem prvenstvu že povsem avtomatizirano. Vezan sem k diskretnosti, vendar pa lahko že napovem, da bo to naslednja velika novost pri sojenju," je še dodal nekdanji trener Arsenala.