Wengerjev načrt: Na SP v Katarju bo prepovedan položaj v domeni avtomatike

Direktor FIFA za razvoj nogometa Arsene Wenger verjame v to, da bo že na SP leta 2022 dosojanje prepovedanega položaja v domeni avtomatike, kakor je to že v veljavi za tehnologijo na črti gola.

Uredništvo
8. april 2021, 1:48

Foto: Getty Images

Sistem VAR je pravilo prepovedanega položaja prestavil v sfere matematike in računalniških analiz,  njegov glavni očitek – poleg dlakocepstva seveda – pa je včasih (pre)dolga prekinitev tekme, kar negativno vpliva na dinamiko in kopiči nestrpnost tako na igrišču kakor tudi na tribuni. Direktor FIFA za razvoj nogometa Arsene Wenger se zaveda pomanjkljivosti tovrstnega dosojanja prepovedanih položajev in hkrati obljublja, da FIFA že intenzivno dela na nadgradnji – ta naj bi bila v bodoče povsem avtomatizirana, kar pomeni, da bi računalniški sistem v slogu sokoljega očesa na golovi črti sodnikom sporočil, ali je bil zadetek dosežen s prepovedanega položaja ali ne.

"Mislim, da bo avtomatiziran prepovedan položaj pripravljen do leta 2022. To pomeni, da bo signal povezan s stranskim sodnikom, ta pa bo lahko na svoji uri takoj videl, če bo zasvetila rdeča lučka, ki mu bo povedala, ali je bil zadetek dosežen s prepovedanega položaja ali ne," je za televizijsko oddajo Living Football povedal Wenger.

"Trenutno imamo situacije, ko so igralci v liniji gibanja in zato ne moremo takoj vedeti, ali je prepovedan položaj bil ali ne. V povprečju na končno odločitev čakamo 70 sekund, včasih celo minuto in 20 sekund, obstajajo pa tudi situacije, ko celoten proces traja še dlje, saj je včasih zelo težko sprejeti končno odločitev."


"Velikokrat vidimo, da igralci že pričnejo slaviti zadetek, nato pa se morajo zaradi marginalnih razlik zaustaviti. Tudi zato je to zelo pomemben korak v pravo smer."

"Trenutno imamo v veljavi pol-avtomatski sistem, ko gre signal najprej k VAR in šele nato k stranskemu sodniku. Zelo si naprezam za to, da bi bila ta odločitev povsem avtomatizirana, kar pomeni, da bi šel signal neposredno k stranskemu sodniku, ki bi tako takoj vedel, kaj se je zgodilo,"
je povedal Wenger.

Wenger je v istem pogovoru izrazil željo, da bi povsem avtomatiziran sistem določanja prepovedanih položajev zaživel že na svetovnem prvenstvu leta 2022 v Katarju, torej čez dobro leto dni in pol.
 
adplus-dvertising