Za Dansko igra igralec, ki včasih sploh ne prepozna soigralcev na igrišču

Z Dansko je prišel do polfinala, na terenu pa včasih ne ve, kdo so njegovi soigralci.

Uredništvo
5. julij 2021, 11:04

Thomas Delaney kljub svojim zdravstvenim težavam uspešno igra za Dansko. (Foto: Getty Images)

"Sem Thomas in sem daltonist. Pred dnevi sem na igrišču težko videl, kdo je bil v moji ekipi in kdo v nasprotnik," je pred tremi leti priznal danski reprezentančni vezist Thomas Delaney. Zgodilo se je med reprezentančno akcijo Danske, ko na tekmi proti Mehiki vezist Borussie iz Dortmunda ni znal dobro razločiti med njegovimi soigralci in igralci nasprotne ekipe.

Težko je opisati. Je kot da bi videl različne odtenke iste barve. Običajno igramo v kratkih hlačah različnih barv, tokrat pa sta obe ekipi imeli bele kratke hlače. Dokler igralca stojita drug ob drugem je vse v redu, čim se tempo igre dvigne pa s kotičkom očesa ne vidim pravilno,”,se je pred polfinalnim obračunom aktualnega Eura spomnil 29-letni Delaney.

Delaney in njegovi soigralci so največje presenečenje letošnjega Eura, kjer so se Danci že uvrstili v polfinale tekmovanja. V četrtfinalu so bili Danci boljši od Čehov, v polfinalu pa jih v sredo zvečer čaka obračun proti favorizirani izbrani vrsti Anglije.

Euro se za Dance niti približno ni želel tako, kot bi si želeli. Že na prvi tekmi danske reprezentance proti Finski se je na igrišču zgrudil prvi zvezdnik moštva Christian Eriksen, ki je doživel srčni infarkt in z nastopi na Euru tako zaključil že v prvem krogu. Pretreseni Danci so tekmo proti Fincem izgubili, potem pa iz tekme v tekmo rasli in se na podlagi odličnih predstav prebili že do polfinala.

Thomas Delaney je prvi nogometaš, ki je priznal da je daltonist. Delaney na klubski ravni igra za nemški Dortmund, v preteklosti pa je nastopal za Werder in Köbenhavn.