Začenjata se dva pomembna dneva za Aleksandra Čeferina: Kdo bo proti predlaganim spremembam statuta UEFA?

Danes bo v Parizu potekal kongres UEFA, na katerim se bo posredno merila tudi podpora predsedniku Aleksandru Čeferinu.

Uredništvo
7. februar 2024

(Foto: Getty Images)

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) bo danes zasedal v Parizu, dan pred rednim kongresom, ki bo v francoski prestolnici potekal jutri, ko bo tudi na sporedu žreb skupin UEFA lige narodov, na katerem bo sodelovala tudi Slovenija. Izvršni odbor bo razpravljal o razporeditvi denarja, pregledal poročila, razpravljal o Euru 2024, o strategiji UEFA z naslednjih šest let in tako naprej. 

Jutri, na samem kongresu UEFA, pa po pomembna točka tudi sprememba statuta. S to spremembo bo sedanjemu predsedniku UEFA (pa tudi njegovim naslednikom) omogočeno, da se leta 2027 poteguje za nov mandat. Leta 2027 bo Aleksander Čeferin zaključil svoj drugi polni mandat na čelu UEFA, pred tem pa je oddelal še pol mandata predhodnika Michela Platinija. Nov statut mu bo dovolil tri polne mandate. 

V nekaterih krogih, predvsem tu prednjačijo Angleži in Čeferinov nekdanji sodelavec Zvonimir Boban, se je pojavilo nasprotovanje takšnemu predlogu. Vseeno pa Čeferin lahko računa na krepko podporo nacionalnih nogometnih zvez, ki so Slovencu lansko leto potrdile nov predsedniški mandat. Zanimivo, Zvonimir Boban v svojem nasprotovanju in protestih ni našel somišljenikov niti na Hrvaški nogometni zvezi (HNS), ki bo podprla Čeferina.