Zakaj UEFA preiskuje Meriha Demirala? Simboli Sivih volkov so v Avstriji prepovedani, za vsem skupaj stoji skrajna organizacija

Kaj se skriva za sporno gestikulacijo Meriha Demirala? UEFA preiskuje Turka, ki promovira nevarne simbole!

Miha Zupan
4. julij 2024

(Foto: Getty Images)

Turški centralni branilec Merih Demiral je bil nesporni junak tekme osmine finala evropskega prvenstva med Avstrijo in Turčijo. Z dvema goloma je pokopal Ragnickove naslednike Wunderteama in turški reprezentanci zagotovil nastop v četrtfinalu.

Prvi zadetek je dosegel že v prvi minuti tekme, drugega pa po približno uri igre, ko je zadel z glavo. Drugi gol je proslavil z visoko dvignjenima rokama in gesto zaradi katere bo morda kaznovan s strani Uefe.

S prsti je namreč pokazal znak Sivih volkov, turške ultranacionalistične organizacije, ki je povezana s skrajno desno politično stranko Nacionalno gibanje (Milliyetçi Hareket Partisi – MHP). Ta gesta je v Avstriji od leta 2019 prepovedana, zato jo je verjetno Demiral še z večjim veseljem pokazal vpričo avstrijskih navijačev.

 Sivi volkovi, katerih uradno ime se glasi "Izobraževalna in kulturna fundacija kluba idealistov", so kot teroristična paravojaška organizacija prepovedani v več državah, na primer v Franciji, Azerbajdžanu (kjer so hoteli leta 1995 izvesti državni udar) in v Kazahstanu. Njihova ideologija panturške sunitske države, ki bi se raztezala od Balkana do Centralne Azije in v kateri ne bi bilo prostora za Kurde, Arabce, Armence in druge manjšine zelo spominja na idejo Tretjega rajha.

Sive volkove in stranko MHP je konec šestdesetih let ustanovil polkovnik Alparslan Türkeş, trenutni voditelj pa je Devlet Bahçeli, ki je vodstvo stranke in njenega oboroženega krila prevzel po Türkeşevi smrti leta 1997. V sedemdesetih letih, v času politične nestabilnosti v turški republiki, so Sivi volkovi sodelovali v političnem nasilju nad levičarji, Kurdi in drugimi verskimi in etničnimi manjšinami v Turčiji. Po vojaškem državnem udaru leta 1980 so bili trinajst let prepovedani. Od leta 1993 so spet aktivni, povezujejo pa jih tudi z organiziranim kriminalom, terorizmom, trgovino z orožjem in drogami in vrsto drugimi kriminalnimi dejanji.

Stranka MHP je s 50 predstavniki v 600-članskem turškem parlamentu trenutno četrta največja stranka v Turčiji, leta 2017 pa je predsednik Recep Erdoğan z njihovo pomočjo uspel spraviti skozi parlament ustavni referendum, s katerim je spremenil turški politični sistem iz parlamentarnega v predsedniški in s tem še povečal svojo politično moč.

Je Merih Demiral podpornik turškega neo-fašizma ali je hotel biti samo provokativen do avstrijskih navijačev? Nogometaš, ki ima pri šestindvajsetih letih za seboj že zelo dostojno kariero (igral je na primer za Juventus in Atalanto, trenutno pa je v Saudovi Arabiji soigralec Riyada Mahreza pri Al Ahliju), bi bil lahko zaradi te geste kaznovan s strani Uefe, ki ni naklonjena političnim parolam v nogometu. Preiskava je v teku.

Demiral pa ni prvi nogometaš, ki je dvignil veliko prahu s podporo turškim ultranacionalistom. Pred letom dni je v javnosti zaokrožila fotografija bivšega nemškega reprezentanta turškega rodu Mesuta Özila, na kateri se jasno vidi, da ima bivši zvezdnik madridskega Reala, Arsenala in Fenerbahçeja na levi strani prsi tetoviran simbol Sivih volkov.

Özil je tudi sicer znan kot častilec lika in dela turškega iliberalnega predsednika Erdoğana, ki vlada s trdo roko, preganja politične nasprotnike in krši človekove pravice. Prijateljujeta že od leta 2010, Erdoğan pa je bil leta 2019 celo priča na Özilovi poroki. Zato se korak od podpore Erdoğanu do podpore njegovim zaveznikom ne zdi pretirano presenečenje.

Toda Özil ni več aktiven nogometaš, njegova prepričanja predstavljajo samo njega samega, medtem ko je Merih Demiral turški reprezentant, ki predstavlja svojo državo. Bo Uefa zadevo pometla pod preprogo ali sledijo sankcije za nespametno potezo igralca, ki je Turčiji priboril četrtfinale?