Zakaj je odšel Mauricio Pochettino? Razlog je zelo absurden in je primer, kako je iz muhe nastal slon

Britanski časnik Telegraph je opisal razloge za predčasno prekinitev sodelovanja med Chelseajem in trenerjem Mauriciom Pochettinom.

Uredništvo
22. maj 2024

Mauricio Pochettino (Foto: Getty Images)

Slovo Mauricia Pochettina je marsikoga v Angliji ujelo na levi nogi. Po uspešnem zaključku sezone in uvrstitvi v evropske pokale je bilo skoraj samoumevno pričakovati, da bo Argentinec na klopi ostal do konca pogodbe, britanski časnik Telegraph pa je precej natančno orisal dogajanje v zakulisju, ki je privedlo do prekinitve sodelovanja.

Telegraph poroča, da med Pochettinom in vodstvom kluba ni bilo večjih nesoglasij glede kadrovske politike ali določanja športnih ciljev, temveč da se je zapletlo pri na videz obstranskem problemu, ki je privedel do velikih 'filozofskih' razlik.

Vodstvo Chelseaja naj bi namreč strokovni štab tolmačilo drugače kot Pochettino, in sicer so Todd Boehly in sodelavci trenersko ekipo videli kot sistem, v katerem vsakdo opravlja svojo vlogo. Pochettino je bil znotraj tega sistema le 'glavni trener', zataknilo pa se je, ko je vodstvo kluba angažiralo novega specialista za prekinitve, s čimer je želelo izboljšati težave ekipe, ki je po analizah sodeč iz prekinitev prejela preveliko število zadetkov.

Boehly je angažiranje specialistov za različna področja videl kot moderen prestop k vodenju ekipe, a se Pochettino s takšnim deljenjem pristojnosti ni strinjal, saj sam zavzema stališče, da sta on in njegov strokovni štab odgovorna za vse.

"Mi smo strokovni štab, ki skrbi za vse. Nogomet pripada igralcem, ne specialistom," naj bi Boehlyju povedal Pochettino.

Čeprav se zdi kar težko verjetno, da bi takšen nesporazum privedel k prekinitvi sodelovanja, naj bi na koncu tako Pochettino kot Boehly prijateljsko sklenila, da je njun pogled na organizacijo dela vendarle tako drugačen, da je prekinitev pogodba rešitev, ki najbolj ustreza obema.