Žan Rogelj je zaobšel Maribor in Olimpijo ter se prebil vse do Charleroija: Veliko dolgujem Zlatku Dediću

Žan Rogelj je po treh sezonah v Avstriji zdaj član belgijskega prvoligaša Charleroija. V njem ima slovenski selektor dodatno opcijo na desni strani.

Miran Zore
15. september 2023

Žan Rogelj (Foto: uradna spletna stran kluba)

V soboto bo v belgijskem prvenstvu na sporedu dvoboj med enim največjih belgijskih klubov Club Bruggejem in Charleroijem, na katerem bo zaigral slovenski nogometaš Žan Rogelj. Nekdanji nogometaš kranjskega Triglava je pred tedni začel svojo prvo sezono v belgijskem prvenstvu, v katerega je vstopil s prestopom iz avstrijskega Tirola. Doslej je odigral vse tekme.

"Preskok iz avstrijske v belgijsko ligo mi ni povzročal težav. Seveda, tukaj je hitrejše, bolj dinamično, ampak mislim, da sledim tempu. Vesel sem in zadovoljen, ker igram v eni od najmočnejših lig v Evropi," je za Nogomanio povedal 23-letni nogometaš. Charleroi je Roglja dobil brez odškodnine, je pa imel kar nekaj konkurence, zanimali so se klubi iz druge nemške lige, povpraševali so klubi s Cipra in nekaterih drugih držav. 

V Avstriji je odigral tri sezone. Še danes pa je za hitro aklimatizacijo hvaležen nekdanjemu soigralcu Zlatku Dediću, ki je v Tirolu utrl pot kar nekaj slovenskim nogometašem.

"Preskok iz Slovenije v Avstrijo je bil morda celo bolj zahteven kot sedanji, takrat smo s Triglavom celo izpadli v drugo ligo. Moram pa poudariti, da sem imel v Avstriji Zlatka Dedića, ki mi je veliko pomagal in sem mu zelo hvaležen. Nisem imel težav."

Žan Rogelj
(foto: uradna spletna stran kluba)

V Triglavu je priložnost dobil že kot zelo mlad, ni pa tako veliko manjkalo, da bi se njegov karierni načrt sesul na samem začetku kariere. Na koncu je prevladala želja po izgradnji profesionalne nogometne kariere. 

"Pri mladincih v Triglavu sem bil že na stranskem tiru. Takrat je bilo težko, negotovo, ampak sem sklenil, da bom delal in se potrudil. Imel sem podporo družine in agenta. Takšna miselnost me vodi še danes. Verjamem vase, delam, vse podredim nogometu."

Rogelj se je v preteklosti spogledoval tudi s prestopom znotraj Slovenije. Vsaj dvakrat je bil v kombinacijah za odhod v Maribor, zanimala se je tudi Olimpija, toda zgodilo se ni nič. Ostal je v Kranju in igral za Triglav. 

"Po Tirolu se je nekaj govorilo, ampak res nisem želel nazaj v Slovenijo, čeprav je lepo slišati, da se zate zanimajo takšni klubi. V mladih letih sem imel možnost oditi v Maribor, ampak sva z agentom ocenila, da to za moj razvoj ne bi bilo pametno. Verjetno je bila ta odločitev dobra."

V reprezentanci je Rogelj že debitiral. V njej si želi igrati tudi v bodoče.

"Spremljal sem zadnje tekme, zelo sem vesel, da smo prvi v skupini. Kar se tiče mene, zaupam selektorju, izbira dobre igralce, jaz lahko treniram in igram. Eden mojih glavnih ciljev to sezono je biti standarden in čim boljši v Charleroiju. Verjamem, da bom v bodoče spet zaigral za Slovenijo, to je moja velika želja."