Zanimiv podatek: Kultni nizozemski prvoligaš več zasluži s prodajo piva kot pa s prodajo nogometašev

Nekdanji nizozemski prvak je objavil finančno poročilo za sezono 2022/23 in izkazalo se je, da je največ denarja zaslužil z naslova prodanega piva na stadionu.

Uredništvo
23. november 2023

Twente je v sezoni 2018/19 osvojil naslov prvaka v nizozemski 2. ligi in se vrnil med elito. (Foto: uradna spletna stran kluba)

Nekdanji nizozemski prvak Twente je objavil finančno poročilo za sezono 2022/23, kjer si je pridelal pet milijonov evrov dobička, kar je zelo vzpodbuden podatek glede na dejstvo, da so še v sezoni pred tem poslovali z majhnim primanjkljajem. Večji del dobička je Twente v lanski sezoni zaslužil z naslova svojih navijačev, ki so za gostinske storitve na stadionu skupaj porabili več kot 10 milijonov evrov.  

S prodajami nogometašev je Twente v enakem obdobju zaslužil slabih 7 milijonov evrov. Več mu je torej navrgla prodaja piva na stadionu, kot pa poslovanje na nogometni tržnici. V evropskem nogometu težko najdemo podobne primere, po svoje pa ni presenetljivo, da novica govori ravno o navijačih Twenteja, ki že pregovorno veljajo za zelo zveste. Letos pa gre ekipi dobro od nog tudi na zelenicah.

Twente se v ligi Eredivisie trenutno nahaja na tretjem mestu. Zadnji in edini naslov prvaka je osvojil v sezoni 2009/10, trikrat doslej je bil tudi pokalni zmagovalec (2010/11, 2000/01 in 1976/77). V zadnjem desetletju je Twente preživljal turbulentno obdobje in se znašel tudi v drugoligaški konkurenci, potem pa se je z naslovom prvaka v 2. ligi v sezoni 2018/19 spet vrnil med nizozemsko klubsko elito.