Zaplet z organizacijo finala lige prvakov, britanska vlada ima Turčijo na t.i. rdečem seznamu

Evropska nogometna zveza (UEFA) je upala, da bo finale lige prvakov spremljalo precej navijačev, vendar se zapleta. Turčija, ki gosti finale, je na rdečem seznamu Velike Britanije.

Uredništvo
8. maj 2021, 8:50

(Foto: Getty Images)

Ideja, da bi finale lige prvakov gostil Carigrad, na njem pa bi bili prisotni tudi navijači, bo težko uresničljiva. Sploh, če bosta oba finalista, Chelsea in Manchester City, na tekmi na stadionu Ataturk želela imeti svoje navijače. Obeta se "birokratski" zaplet, za katerega je zaslužna epidemija COVID-19. 

V očeh Velike Britanije je Turčije t.i. rdeča država, zato državljanom odsvetuje potovanja tja. Dovoljeno je le izjemoma. Če se že zgodi, je ob povratku obvezna karantena v enem od hotelov, ki jih odobri vlada (10 dni). 

UEFA je upala, da bosta finalista dobila vsak po 4.000 vstopnic za svoje navijače, a zaenkrat slabo kaže. BBC je pridobil stališče ministrstva za promet, na katerem niso naklonjeni potovanju več tisoč državljanov na tekmo v Turčijo. 

UEFA, oba kluba in britanska vlada sicer iščejo rešitve, da bi igralci in ostalo osebje dobili izredno dovoljenje za pot v Turčijo in po tekmi tudi normalen povratek domov. 

Britanci si želijo, da bi UEFA finale premaknila v Veliko Britanijo, a na koncu bo to seveda odločitev organizacije s sedežem v Nyonu. Wembley je 29. maja zaseden (igra se playoff Championshipa), tako da bi v primeru selitve finala v Veliko Britanijo morali prestaviti tekmo na tem stadionu ali pa izbrati drug stadion.